Kiderült, hogy a vörös-vagy a fehérbortól lesz elviselhetetlenebb a macskajaj - Meg fogsz lepődni!
Ismerős az egész esti borvedelés után jelentkező másnaposság? Ne háríts, legalább egyszer az életben minden ember megtapasztalta már (én is). A legtöbben esküsznek arra, hogy a vörösbor vág a legjobban fejbe, míg mások inkább a fehéret mondják. Kutatók most kiderítették, mi az igazság, olvass tovább!
Kongener a borban
Mielőtt elárulnánk a választ, jöjjön egy kis gyorstalpaló: mesélünk nektek a kongenerekről. A kongenerek a szeszes italok gyártása során keletkeznek, és azt kell tudni róluk, hogy minél több van belőlük a nedűben, annál erősebb másnaposságot tudnak okozni. A kongenerek az alkoholok színét és ízét adják; ha egy alkoholos ital sötét árnyalatú, akkor valószínűleg sok kongener van benne. Ezt Steve Allsop professzor, aki az ausztrál National Drug Research Institute egyik munkatársa, is megerősítette az ABC-nek, írja a Cosmopolitan.
Lássunk egy példát, amit a vital.hu-n találtunk: a likőrök, a brandy, a bor, a tequila, a whisky és más sötét színű égetett szeszek, melyek tartalmazzák ezeket a kongenereket, általában súlyosabb másnaposságot okoznak, mint a „fehér” égetett szeszek (fehér rum, vodka, gin).
A szakemberek kísérlettel is bizonyították a kongenerek hatását. A magas kongenertartalmú bourbon whisky a kísérleti alanyok 33%-ának okozott másnapos tüneteket, szemben az alacsony kongenertartalmú vodkával, mely fogyasztóinak csupán 3%-át kínozta az ismert tünetekkel, noha mindkét csoport tagjai azonos mennyiségű és alkoholtartalmú itallal koccintottak. Aranyszabály tehát: minél sötétebb a szesz, annál több benne a kongener, és annál rémesebb lesz a másnap reggel.