Képviselőfánk - Cukrászdai finomság házilag
A képviselőfánk-készítés nem tűnik egyszerű feladatnak. Rendszerint, inkább a cukrászdai változatát választjuk, hiszen úgy gondoljuk, akkor nem kell otthon a feje tetejére fordítanunk a konyhát. Elkészítése azonban nem is ördöngösség! Olvass tovább, hogy megtudd a képviselőfánk egyszerű, de nagyszerű receptjét. Sütésre fel!
Hozzávalók
A tésztához
- 2,5 dl víz
- 20 dkg margarin
- 1 tk kristálycukor
- 1 kk finom szemű só
- 20 dkg búza finomliszt
- 5 db közepes méretű tojás
A krémhez
- 4 db tojás sárgája
- 5 dl tej
- 4 ek búza finomliszt
- 5 ek porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
A tejszínhabhoz
- 5 dl tejszín
Elkészítés
Tészta
A vizet a margarinnal, a cukorral és a sóval összekeverjük, majd felforraljuk közepes fokozaton. Ha a margarin és a cukor elolvadt, hozzáadhatjuk a lisztet és folyamatos keverés mellett hagyjuk, hogy besűrűsödjön. Kivesszük a tésztát a lábasból, beletesszük egy hideg tálba és pár percet hűlni hagyjuk, ezután robotgéppel elkeverjük benne a tojásokat. Amint ezzel végeztünk, töltsük a tésztát habzsákba, majd kb. nagyobb méretű dió nagyságú tésztákat adagoljunk belőle a sütőpapírral bélelt tepsibe. Figyeljünk oda, hogy ne halmozzuk túl közel őket, mert sütés közben nagyobbra nőnek a fánkok. Előmelegített sütőben (légkeveréses sütő esetén 180 fok) kb. 15-20 perc alatt megsütjük, majd csökkentve a hőmérsékletet 160 fokra további 15 percig készítjük. Ha a fánkok megnőnek és külsejük megkérgesedik, akkor jó úton járunk, így kell kinézniük. Az elkészült fánkokat kivesszük és félretesszük, hogy kihűljenek.
Vaníliakrém
Ez alatt az idő alatt elkészítjük a vaníliakrémet. A tojások sárgáját a cukorral és a porcukorral robotgép segítségével elkeverjük, majd a lisztet evőkanalanként hozzáadjuk. Ezután a tejet apránként hozzáöntjük, úgy, hogy szépen elvegyüljön a tojásos-lisztes masszával. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett addig főzzük a krémet, ameddig besűrűsödik, ezután levesszük és néha megkeverve megvárjuk, amíg lehűl.
A kész fánk
Mialatt a vaníliakrém hűl, elkészítjük a tejszínhabot. A kihűlt vaníliakrémbe beleforgatunk 3-4 evőkanál tejszínt, majd a mixerrel elkeverjük, hogy krémesebb állagot kapjunk. Az ez idő alatt kihűlt fánkokat elővesszük és levágjuk a tetejüket. A habzsákot megtöltjük vaníliakrémmel és mindegyik fánk aljába nyomunk belőle, majd hasonlóan járunk el a tejszínhabbal is, ezt a vaníliakrém tetejére halmozzuk. Végül kalapként ráhelyezzük a fánkokra a tetejüket. Tálaláshoz, ízlés szerint, megszórhatjuk porcukorral.
Ha tetszett a recept nyomj egy lájkot, vagy oszd meg másokkal is!