Recept

Házi kenyér - Recept

A tegnapi kenyér világnapja alkalmából egy kenyér receptet osztunk meg, melyet a sztárszakács, Jamie Oliver álmodott meg.

Az élesztőt és a mézet keverjük el az állott víz felében. Halmozzuk kupacba a lisztet és a sót. Csináljunk egy kis mélyedést a közepén, és oda öntsük a vízben feloldott élesztőt. Középről kifelé haladva kavargassuk a lisztet, amíg teljesen fel nem veszi az élesztős keveréket. Ekkor öntsük az állott víz másik felét is a kupac közepére, és dolgozzuk a liszttel tésztává. Akkor jó, ha a tészta a kezünkhöz tapad – szórjuk meg egy kis liszttel, és dörzsöljük össze.

Mindkét kezünket alaposan lisztezzük be, és szórjunk egy keveset a tésztára is. Formázzunk belőle kerekded cipót, és tegyük a tepsibe. Késsel ejtsünk rajta egy mély bemetszést. Tegyük meleg, párás és huzatmentes helyre. Amikor a tészta a duplájára dagadt, ütögessük ki a levegőt belőle. Ezután hozzuk létre végső alakját, majd utána hagyjuk másodszor is megkelni, amíg megint a duplájára dagad. Helyezzük el az előmelegített sütőben. Kocogtassuk meg az alját. Ha üregesnek hangzik, akkor elkészült; ha még nem, akkor

Video Itt a nagy 2026-os szerelmi horoszkóp: érzelmi áttörések éve jön

Hozzávalók

  • 1 kg kenyérliszt
  • 6 dl állott víz
  • 3 dkg friss élesztő vagy 21 g száraz élesztő
  • 3 dkg méz
  • 3 dkg só
  • egy kevés liszt a meghintéshez

Elkészítés

Az élesztőt és a mézet keverjük el az állott víz felében. Halmozzuk kupacba a lisztet és a sót. Csináljunk egy kis mélyedést a közepén, és oda öntsük a vízben feloldott élesztőt. Középről kifelé haladva kavargassuk a lisztet, amíg teljesen fel nem veszi az élesztős keveréket. Ekkor öntsük az állott víz másik felét is a kupac közepére, és dolgozzuk a liszttel tésztává. Akkor jó, ha a tészta a kezünkhöz tapad – szórjuk meg egy kis liszttel, és dörzsöljük össze.

Mindkét kezünket alaposan lisztezzük be, és szórjunk egy keveset a tésztára is. Formázzunk belőle kerekded cipót, és tegyük a tepsibe. Késsel ejtsünk rajta egy mély bemetszést. Tegyük meleg, párás és huzatmentes helyre. Amikor a tészta a duplájára dagadt, ütögessük ki a levegőt belőle. Ezután hozzuk létre végső alakját, majd utána hagyjuk másodszor is megkelni, amíg megint a duplájára dagad. Helyezzük el az előmelegített sütőben. Kocogtassuk meg az alját. Ha üregesnek hangzik, akkor elkészült; ha még nem, akkor toljuk vissza egy kis időre a sütőbe. Fektessük egy rácsra kihűlni.

Ezt is ajánljuk: Sajtos tojásos szendvics - Recept

Fotó: the-baker-chick.com

Oldalak

Recept
Lifestyle
A születésed napja nemcsak az asztrológia szempontjából lehet fontos és árulkodó, hanem a számmisztikáéból is. Amennyiben te is egy bizonyos napon születtél, akkor fényes jövő áll előtted és nagy...
Sztárok
Lisa Eilbacher annak idején milliókat bűvölt el a vásznon, ám a ’80-as évek ragyogása után váratlanul hátat fordított Hollywoodnak – most pedig alig lehet ráismerni a visszavonultan élő sztárra.
Egészség
Egy friss kutatás szerint van egy hétköznapi ital, ami látványosan fokozhatja az edzés teljesítményét – és valószínűleg ott lapul a hűtődben.
Lifestyle
A megfelelő takarítószerek kiválasztása nemcsak azt garantálja, hogy hatékonyan ki tudod tisztítani az otthonodat, és mindent megszabadítasz a baktériumoktól és szennyeződésektől, hanem azt is, hogy...
Lifestyle
Minden gyerek imádja, ha mesélnek neki – de tudtad, hogy a közös meseolvasás sokkal többet ad, mint egy kis esti varázslat? Akár napközben, akár elalvás előtt veszitek elő a legszebb mesekönyveket,...
Lifestyle
Az ezotéria szerint a baba fogantatásának hónapja megjósolhatja milyen személyiség lesz vagy mennyire bizonyul sikeresnek. Ám a tudományt sem hagyja hidegen az, mit árulhat el a kicsi fogantatásának...