Gesztenyepüré házilag

A gesztenyepürét a legtöbben mirelit gesztenyemasszából készítjük, de sokkal finomabb desszertet kapunk, ha mi magunk készítjük el.

Hozzávalók (4 adag)

  • Tetszik az oldal?
    Nyomj itt egy nagy
    Tetszik-et és gyere
    máskor is!
    1 kg gesztenye
  • 3 dl tej
  • 4 dl víz
  • 3 g vanília (rúd)
  • 5 dkg cukor
  • 1,5 dl habtejszín
  • 5 dkg vaj (olvasztott)

Elkészítés

A gesztenyék púpos tetejét éles késsel X alakban bevágjuk, vigyázva, hogy a gesztenye húsába ne nagyon vágjunk bele. A vágással felfelé alufóliával bélelt tepsire ültetjük a gesztenyéket, és vizet öntünk alájuk. 120 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Ez idő alatt a tetejük a vágás mentén kinyílik.

Még forrón neki kezdünk a sziszifuszi melónak: a gesztenyéket megszabadítjuk külső és belső héjuktól. Ha a belső barna héj esetleg nagyon nem akaródzna lejönni egyes szemekről (ahogy esetemben is történt), tegyük félre, és a végén pár percre forró vízbe dobjuk, utána (viszonylag) könnyen lehúzhatóvá válik az is. (1 kg gesztenyéből kb. nettó fél kiló pucolt lesz, a hozzávalók mennyiségei is ehhez vannak igazítva, így akinek kevesebb lenne a nettó súly, úgy arányosan a többi hozzávaló mennyiségét is csökkentse!) A csupasz gesztenyéket feltesszük főni a tejjel, 3 dl vízzel, a vaníliarúd kikapart magjaival és az üres vaníliarúddal. Kb. 3/4 óra alatt puhára főzzük, leszűrjük. A cukorból és 1 dl vízből pár perc alatt szirupot főzünk. Turmixban pürésítjük a gesztenyét a tejszínnel, a vajjal és a sziruppal. A krémes masszát tiszta tálba öntjük, hűlni hagyjuk, majd lefóliázzuk, és a hűtőbe tesszük legalább 6 órára. A dermedési idő elteltével a gesztenyemasszát krumplinyomón áttörjük (vagy, nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük).

Tejszínhabbal tálaljuk.

Ezt is ajánljuk: Gesztenyés rétes - Katt ide!

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Lifestyle
      Szinte minden macskatartóban felmerül időnként a kérdés: kell-e, és ha igen, milyen gyakran kell fürdetni a cicát? A válasz nem olyan egyszerű, mint gondolnánk – a szakértők szerint több tényezőtől...
      Sztárok
      Nem kell tovább várni, a Madách Színház nyilvánosságra hozta a 2025 szeptemberében debütáló Jégvarázs musical szereposztását és alkotócsapatát – a darab sajtótájékoztatóján lehetőségünk nyílt...
      Home&Design
      Ha azt hitted, a 70-es évek különc otthonai örökre a múlté, gondold újra: a süllyesztett nappalik újra fénykorukat élik! Nemcsak a lakberendezők rajonganak értük, de a hírességek, köztük Justin...
      Lifestyle
      Sokan főleg a sajtóból, valamint a közösségi médiából értesültek róla, hogy szombaton Ferenc pápa halála miatt nemzeti gyásznap lesz Magyarországon.
      Lifestyle
      A bolognai spagetti vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb fogás a világon, ám a legtöbben valójában helytelen módon készítik.
      Fashion&Beauty
      Anne Hathawayt kiváló divatérzékkel áldotta meg a sors, amiről ő maga egyik legutóbbi nyilvános szereplésén ismét tanúbizonyságot tett – méghozzá egy igencsak egyedi nadrágban.