5 megdönthetetlen érv a sütőtök fogyasztása mellett
A sütőtök az ősz és a tél filléres csodaszere, amelynek most összegyűjtöttük az 5 legjobb tulajdonságát.
Vitaminbomba
A sütőtök gazdag A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, D- E-vitaminban, valamint különböző ásványi anyagokban, úgy mint magnézium, kalcium, foszfor, vas, cink és kálium. Magas béta-karotin tartalma adja a gyönyörű narancssárga színét, A-vitaminná alakulva pedig nagy szolgálatot tesz szemünk egészségéért.
A sütőtök képes csökkenteni az allergia néhány tünetét, az asztmás rohamokat, magas antioxidáns tartalma pedig erősíti és ellenállóbbá teszi immunrendszerünket.
Segíti a fogyókúrád
Mivel a sütőtök 90%-a víz, így kalóriatartalma olyan alacsony, hogy a fogyókúránk alatt is bátran fogyaszthatjuk.
Serkenti az emésztést, támogatja a máj működését, valamint méregtelenítő hatással is rendelkezik, így nem csak megengedett, hanem egyenesen ajánlott egy őszi diétába való beépítése.
Szépíti a bőrt
Különösen az A- és E-vitamin tartalma szépíti, hidratálja bőrünket, valamint szép, fényes csillogást ad neki. Rendszeres fogyasztása során, a méregtelenítő hatása, valamint bőrnyugtató összetevői révén segít megszüntetni pattanásainkat.
A magja is értékes
A magja a húsához hasonló mértékben rendelkezik vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Kiváló kiegészítője lehet egy salátának, de két főétkezés között egyúttal tökéletes nassolnivaló.
Igazi finomság
Nagyon sokoldalúan felhasználható zöldség, készíthetünk krémlevest belőle, sütve, pirítva, tésztával kiváló főételt, vagy akár desszertet, tökös pitét, csokoládés tökös muffint. A sütőtökhöz illő pikáns fűszerek a curry és chili.
Ismerd meg a pikáns sütőtök krémleves receptjét!
Fotók: evkerek.blogspot.com; fiestafarms.ca; mindmegette.hu