Méregtelenítő zöldségek
Manapság a tavaszi tisztítókúra az évi rutin része, s nemcsak azért mert trendi, hanem mert a méreganyagok eltávolítása olyan hatással van, mintha a szervezetünkben is egy tavaszi nagytakarítást végeztünk volna. Megmutatjuk, melyek azok a zöldségek amelyekkel elérheted ezt a hatást.
Ha méregtelenítésre adjuk a fejünket, nemcsak a gyümölcsök és a víz, amely felkerülhet a képzeletbeli étlapunkra, hanem a zöldségek is ugyanolyan jótékony hatással vannak a szervezetre, mint az előbb említett társai. A méregtelenítő zöldségek nagy részét jobb, ha nyersen vagy kifacsarva fogyasztjuk, mivel így őrzik meg legjobban az értékes tápanyagokat.
Cékla
Ebben az átmeneti időben igazán jó ásványi anyag, rost és vitamin forrás. Sok káliumot tartalmaz, aminek köszönhetően hozzájárul az izmok és állóképesség növeléséhez, illetve vas és folsav tartalma segít a vörösvérsejtek szaporodásában és regenerálásában is. Remekül tisztítja a maját, s az egyik legerősebb méregtelenítő hatású növény. Nagy előnye hogy több formában is fogyaszthatjuk, akár mártásként, párolva, vagy nyersen salátaként is.
Hagyma
Nagyon jó kvercetin-forrás, ez az antioxidáns csökkenti a vérnyomást, s segít a rák megelőzésében is. Ezek mellett a hagyma kiváló baktérium- és vírusölőként is alkalmazható.
Káposztafélék
C-vitaminban gazdag, tartalma megegyezik a narancséval. Emellett sok E-vitamint, káliumot, vasat, s vírus- és baktériumölő hatóanyagokat is tartalmaz. Magas rostanyag-tartalma serkenti az emésztést, illetve a fogyókúrázók egyik kedvenc étele, mivel egyszerre tápláló és ízletes. A savanyú káposztában lévő mikroorganizmusok B- és K- vitamint termelnek, illetve a belek számára hasznos baktériumok elszaporodásához is hozzájárul. Nem mellékes, hogy akár minden nap fogyaszthatjuk, mivel rengeteg más ételhez kitűnően passzol.
Brokkoli
Rengeteg C- és B-vitamint, kalciumot, vasat, cinket, káliumot, s folsavat tartalmaz; talán ennek köszönhetően az egyik legnépszerűbb zöldség ha méregteleníteni szeretnénk. Nem utolsó sorban hatóanyagai védelmet nyújtanak a rákos megbetegedések ellen, ezért érdemes minél többször, minél változatosabb formában fogyasztani.
Paradicsom
Az egyik legkedveltebb zöldség nemcsak hogy sok féle formában tudjuk elkészíteni, de igen ízletes, s természetesen nem utolsó sorban egészséges. Tökéletes májerősítő, illetve sok C- és E-vitamint, kalciumot, béta-karotint, foszfort, és magnéziumot tartalmaz.