Fashion&Beauty

Szépítő pakolások szezongyümölcsökből

Édesapám még kisgyerek volt, egyik nap az iskolából hazaérkezve meglátta nagymamámat uborkaszeletekkel az arcán, s rohant papámhoz, hogy nézze meg, nagymamám magára pakolta az uborkasalátát.

Kertünk kincsestára
Déd- és nagyanyáink idejében nem nagyon voltak még csodatevő kozmetikai szerek, ha mégis, azokhoz nehéz volt hozzájutni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy semmit sem tettek szépségük megőrzése érdekében. Felismerték, hogy a kertben megtermő zöldségek és gyümölcsök segítségével egyszerűen, olcsón és hatékonyan vehetik fel a harcot a ráncok és az időjárás viszontagságai ellen, bőrük és hajuk szépsége, védelme érdekében.

A pakolások legfontosabb összetevője egy-egy szezonális gyümölcs, s többségükben fontos szerephez jut valamilyen (erjesztett) tejtermék is, ezek ugyanis gyümölcssavakat tartalmaznak, melyek azon proteinláncoknak a lebontásával fejtik ki hatásukat, amelyek nem engedik leválni a bőr felszínéről az elhalt hámsejteket.

Segítségükkel eltávolítható a fiatal sejteket fedő elhalt bőrréteg. Az AHA-savak hozzájárulnak a bőr megtisztulásához, az elzáródott pórusok megnyílásához, emellett feszesebbé varázsolják a bőrt és lágyítják a finom ráncokat. A gyümölcssav a kisebb bőrhibák kezelésére is ideális eszköz. Kleopátra erjesztett szamártejben fürdött, a francia udvar hölgyei pedig borban mostak arcot, hogy bőrük sima, rugalmas és hibátlan maradjon – mindkét nedű AHA-savakat tartalmaz.

 

Íme, néhány pakolás szezongyümölcsökből, amelyek széppé és üdévé varázsolják bőrünket!

Görögdinnye: Őshazája a Kalahári-sivatag, ahol vadon még ma is előfordul. Nem tudni pontosan, hogy termesztésének kezdetei mikorra vezethetők vissza, az első görögdinnyeszüret – a fáma szerint – ötezer éve volt, Egyiptomban. A gyümölcs Afrikából a magok széthordásával terjedt szét Európában. A dinnye magas víztartalommal rendelkezik (90-95%), ezért hidratálja és frissíti a bőrt, valamint eltünteti az apróbb ráncokat, vitamin- és ásványianyag-tartalma is jelentős. Béta-karotinban gazdag voltának köszönheti sejtmegújító hatását, ezért az égett bőrterület kezelésére is alkalmazhatjuk.

Pakolás: Pépesítsünk össze egy szelet dinnyét, a felesleges vizet csavarjuk ki belőle, majd helyezzük az arcra.

Alma: Az almát már a korai kőkorban ismerték, a rómaiak kezdték el termeszteni, s a középkorban igen kedvelt gyümölccsé vált: bort, pálinkát készítettek belőle, a vásárokon pedig nagy keletje volt a sültalmának. Az alma mitikus történeteink közül néhánynak jelentős szereplőjévé vált, hiszen Ádám és Éva azért űzettek ki a Paradicsomból, mert ettek a tiltott gyümölcsből, s a trójai háború kirobbanásához vezető eseményekben is része volt egy bizonyos almának.

Pakolás: Egy fél almát turmixoljunk össze pár kanál joghurttal, túróval vagy tejszínnel, s fél óráig hagyjuk a bőrön. Hatására erősödik a bőr természetes savvédő képessége, a tompa, fénytelen bőr élénkebbé válik, elhalványulnak a szeplők és a pigmentfoltok.

 

Körte: A közép-ázsiai Tien-san hegységből származik, Nyugat- és Közép-Ázsiában vadon is megterem, Európa mérsékelt éghajlatú tájain háromezer éve termesztik. Érdekesség, hogy a rómaiak például nem nyersen fogyasztották, hanem párolva egy kis mézzel meglocsolva, a francia királyok udvarában pedig luxusételnek számított. A körte jelentős C-vitamin és réz forrás, antioxidánsokban is bővelkedik.

Pakolás: A gyümölcsöt pürésítsük és keverjük össze túróval, joghurttal vagy tejszínnel, majd kenjük rá az arcunkra. A pakolás eltávolítja az elhalt sejteket, fáradt bőrünk ragyogóvá válik.

 

Szilva: Őshazája a Földközi-tenger keleti medencéjének környéke, először valószínűleg Szíriában, Iránban, Örmény-, Görög- és Törökországban kezdték el termeszteni, a római író, Ovidius megemlíti Átváltozások című művében. Európában gyorsan elterjedt. A szilva 85%-a víz, vitaminokat, káliumot, magnéziumot, vasat és foszfort tartalmaz.

Pakolás: Turmixoljunk össze 3 nagyobb szem szilvát, adjunk hozzá 2 csepp citromlevet s egy tojás felvert habját. A keveréknek ránctalanító, feszesítő, pórusösszehúzó hatása van.

 

Ribizli: Ázsiából érkezett hozzánk, Európába. A középkorban a növénytermesztés a szerzetesek feladata volt, tehát a XIV. században kolostorokban kezdték meg a ribizli termesztését. E gyümölcsnél magasabb C-vitamin tartalommal csak a csipkebogyó rendelkezik, vastartalmának köszönhetően feszesíti, táplálja és méregteleníti a bőrt, valamint eltünteti a májfoltokat.

Pakolás zsíros bőrre: 3 dkg ribizli, 2 dl natúr joghurt, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál zabkorpa, pár csepp citromlé.

 

Négy tanács, amit érdemes megfogadni:
A pakolások felhelyezése előtt arcunkat mindig tisztítsuk meg.
A pakolásokat száradásig hagyjuk fent az arcon, ez körülbelül 15-20 percet vesz igénybe.
A pakolást langyos vízzel mossuk le arcunkról.
Ha a pakolásokat hígnak találjuk, gyógyszertárakban kapható sűrítő anyagokkal kezelhetjük őket (pl: hydrophil nonion), vagy vehetünk zsíros pakolásalapot, amihez csak hozzá kell adni a pépesített gyümölcsöt.
 

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Fashion&Beauty
Sztárok
És amellett sem lehet szó nélkül elmenni, mennyire hasonlít gyönyörű édesanyjára.
Christmas
Szeretnéd tudni, mit tartogat számodra az idei karácsony? Most könnyedén kiderítheted! Csak pillants a képre, és az első három szó, amit észreveszel, megmutatja, mire számíthatsz az ünnepi időszakban...
Egészség
A C-vitamin szedése nagyon fontos a téli hónapokban, viszont ennél is meg kell húznunk a határt, különben kellemetlen panaszokba futhatunk bele.
Christmas
A piaci kereskedők előrejelzése alapján idén a fenyőfaárak átlagosan 5-10 százalékkal alakulhatnak a tavalyi szint felett – közölte az MTI.
Home&Design
2025 legtrendibb hálószobai eleme nem csupán divatos, hanem valódi forradalmat hoz az alvás és az ébredés világába.
Lifestyle
A szakértők szerint ennek az italnak számos jótékony hatása van szervezetünkre nézve, de csak akkor, ha a megfelelő időpontban fogyasztjuk.