Gelencsér Janka

A leginspirálóbb gasztronómiai teljesítmény kategória jelöltje
Piac a Kertben piacszervező & Lokal47 étteremvezető

Bemutatkozás

Zalai vagyok és ez nagyon sok mindenben meghatároz. Szeretem a zöldet, a fákat, a vizet, a rózsabokraimat, a vadvirágokat, jókat enni, dödöllét főleg, társaságban lenni, utazni, tervezni. Gasztronómiában dolgozom. 4 éve létrehoztam a Piac a Kertben termelői piacot Nagykanizsán, ami a szívügyemmé vált. És több mint 2 éve megnyitottuk a férjemmel közösen a Lokal47 Éttermet Kéthelyen, ahol csak termelői termékekkel dolgozunk és egy kis kertet is művelünk.

Életkor

30

Mottó

Minden rosszban van valami jó, de ha mégsem találod, egy csokor virág akkor is sokat segít :)

Sikerek

Annyira sok minden történik körülöttem folyamatosan, hogy nehéz eredményekben gondolkozni, minden részfolyamatnak nagyon tudok örülni. Viszont a termelői közösségünket mindenképp kiemelném, ami persze ugyanúgy a termelőink érdeme is.

Díjak

Személy szerint nem kaptam díjakat, de az éttermünk szerencsére annál inkább, ezekre igazán büszke vagyok. Michelin ajánlottak vagyunk a nyitás éve óta, és többek közt szerepelünk a top100 hazai és a top5 hazai fenntartható vendéglátóhely közt is a DiningGuide listáján, a Felelős Gasztrohőstől pedig fenntarthatósági különdíjat is kaptunk. Sosem hajtottak minket a díjak, de a fenntarthatósági jelöléseknek mindig nagyon örülünk.

Motiváció

A heti termelői piacaink és a vendégekkel eltöltött idő nagyon fel tud tölteni és motiválni, emiatt sokszor kapom meg azt, hogy munkamániás vagyok, ha még a feltöltődés is a legtöbbször a munkából jön, de szerintem szimplán szerencsés vagyok, hogy olyan dolgokat csinálhatok, amit ennyire szeretek.Mindemellett a legnagyobb támaszom a férjem, nála elhivatottabb embert nem ismerek, a húgom aki végtelenül kreatív és a szüleim, akiktől nagyon sokat tanultam a kitartó munkáról.

Inspiráció

Inspirálnak azok az emberek akiken szintén azt látom, hogy minden nehézség ellenére kitartanak az elveik és az elhatározásaik mellett. Több termelőkkel és fenntarthatósággal foglalkozó egyesület és oldal munkáját is követem, nagyon sok inspirációt merítek ezekből is.

A szakmai sikerek mellett mit tartasz még fontosnak magadról elmondani?

Nagyon szeretek a vendégeinkkel beszélgetni, ha tehetném csak a szervízben dolgoznék és a háttérmunkát hagynám másra. Persze azért ez sem igaz, mert azt is szeretem, főleg az excel táblázatokat és a rendet. Szeretem átadni a gondolataimat, edukálni, megértetni másokkal, hogy miért fontos a termelőink munkája. Álmodozó vagyok. Viszont mindig a realitások talaján mozgok.

Hogyan lendülsz át az esetleges mélypontokon, mi segít?

Szerintem igenis szükség van a feltöltődésre. Még ha nagyon élvezzük is a munkát, néha akkor is ki kell kapcsolni és valami teljesen mást csinálni. Nagyon szeretek víz közelében lenni vagy egyszerűen csak a természetben vagy a kertben, naplementét nézni, jókat enni és beszélgetni, társaságban lenni, utazni, ha van rá lehetőség. Nem nagy dolgok, de nagyon könnyen át tudnak lendíteni.

Mi inspirált arra, hogy ezt a pályát/területet válaszd?

A családom is vendéglátásban dolgozik, ebben nőttem fel. A szállodaiparba készültem, közgazdasági egyetemet végeztem és kipróbáltam magam más pályán is, de visszaszippantott a gasztronómia. Természetesen meg tudom érteni azokat, akik nem szeretik ezt a világot, de ha valaki megérzi a varázsát, szerintem sosem tudja igazán elengedni. Szerencsére én nem is szeretném.

Mit javasolsz azoknak - legyenek akár fiatalok vagy újrakezdők -, akik még keresik az útjukat?

Próbálj ki minél több mindent, és ha valami megtetszik, ne hagyd lebeszélni magadat róla. Az sem baj, ha nincs még elképzelésed, nekem volt, de határozottan nem szerepelt köztük a termelői piac üzemeltetés :) Az élet majd úgyis alakítja, de ha elindulsz valamerre és az mégsem a te utad, ne félj váltani. És mindig vedd körbe magad olyan emberekkel, akik nálad jobbak. Csak előre visznek.

Hogy látod a nők helyzetét a saját területeden?

Nőként érvényesülni a gasztronómiában sosem volt egyszerű. Női séfeket még mindig csak elvétve találni, ellenben szerencsére egyre több a női étteremvezető és más vezetői és szervezői szerepben is egyre nagyobb teret kapunk. Úgy gondolom, hogy a céltudatos nőknek egyre jobbak az esélyeik és a férfiak is kezdik ezt jól kezelni, de biztos, hogy ehhez még végig kell mennie egy generációváltásnak is.

Milyen érzések fogtak el, amikor megtudtad, hogy az Inspiráló Nők Díjra jelöltünk?

Épp egy számunkra kedves pár ünnepelte az esküvőjét az éttermünkben és bár már elég fáradt voltam, mivel egybe esett az augusztusi hosszú hétvégével is, amit végig dolgoztunk, nagyon élveztem ezt a napot. Az e-mailt csak fél szemmel láttam a rohanás közepette és bevallom nem is vettem komolyan, de megemlítettem a kollégáimnak, akik egyből azt mondták, hogy márpedig nagyon remélik, hogy van mit komolyan vennem, mert van benne igazság. Márpedig csak férfiakkal dolgozom..

Ismerd meg Gelencsér Jankát és add le voksodat a lap alján található Szavazok! gombra kattintva!