Nápoly, a pizza szülőhazája
Egy nápolyi kirándulás már talán csak azért megérné, hogy az ember az eredeti környezetében ízlelhesse meg a mediterrán konyha remekeit. De szerencsére Nápoly ennél sokkal többet is kínál az ide látogató turistának.
A pizza készítésének meglehetősen hosszú története és hagyományai vannak. A történészek szerint már több mint 3000 évvel ezelőtt is készült valami pizzához hasonlatos étel, amit az etruszkok készítettek el. Az első igazi, hamisíthatatlan pizzát viszont Nápolyban sütötték meg, még a 18. században. Ekkor született meg a margherita pizza is, amelyet az olasz zászló színeibe „öltöztettek fel”: a piros a paradicsomszósz, a fehér a mozarella a zöld pedig a bazsalikom volt. Az ételt Margherita királynőnek szolgálták fel, aki épp a városba látogatott férjével. Olyannyira ízlett neki a pizza, hogy még egy köszönő levelet is írt a szakácsnak, amit egyébként a mai napig őriznek Nápolyban. Hálából róla nevezték el a pizzák ősét, amely később az összes többi pizzafajta alapjául szolgált.
Ahol a pizza megszületett
Nápolyban a hírnév kötelezi a pizza készítőket, ezért meglehetősen komolyan veszik a szakmájukat. De mindenki megalkothatja saját véleményét is konyhaművészetükről, ha próbát tesz a város egyik hagyományos pizzériájában.
A Pizzeria Brandi az, ahol a margherita pizza megszületett annak idején. Az üzlet 1780 óta várja az éhes vendégeket, és sikere azóta is töretlen. A Port’Alba még ennél is öregebb, és igazán különleges receptekkel várja az oda látogatókat. Érdemes még talán megemlíteni a két másik, legnépszerűbb pizzériát, a Da Michele-t, és a viszonylag fiatal Di Matteo-t. A viszonylag fiatalon az olaszok az 1936-ot értik.
Híres éttermek, bőséges választék
Ezekben a felkapott és híres éttermekben persze fennáll a veszélye, hogy hosszú sorokkal találjuk magunkat szembe, különösen a hétvégéken. De mindig ott van az a lehetőség is, hogy elvitelre kérjük a pizzánkat, ahogy a legtöbb olasz csinálja.
De ha nem ragaszkodunk a legrégibb és híresebb éttermekhez, abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy jócskán akad választék. A városban több mint 10 ezer pizzériát találni, és igen nehéz rosszat kifogni közülük.
Persze egy turista sem elégedhet meg kizárólag a pizza evés élvezetével, ha már egyszer Dél-Olaszországban jár.
A pizzériák számát csak a szebbnél szebb látnivalók száma múlja felül, a szűk kis utcácskákkal, templomokkal, palotákkal és erődítményekkel, na meg a hangulatos terekkel, ahol mindig nyüzsgő piacot és vidám utcai zenét találunk.
Kirándulás a Vezúvhoz
Ha pedig már mindent megnéztünk, ami csak Nápolyban lehetséges, megéri a környéken is kirándulni. Érdemes megejteni egy utat a Vezúvhoz, vagy megtekinteni Pompei városának romjait, amely egész egyedül állónak számít. Még 79-ben lepte be a láva, maga alá temetve az egész várost, de hála a régészek munkájának és a mai napig tartó ásatásoknak, egy komplett és lenyűgöző romváros tárul a szemünk elé, ha odalátogatunk.
A sokszínű város
Nápoly varázsa valószínűleg sokszínűségében rejlik. Akár a finom falatok nagy rajongója legyen valaki, akár a történelem szerelmese, itt egészen biztosan megtalálja a neki kedvére való programot.