Ezért érdemes ősszel is ellátogatni Horvátországba
Ha ősszel tervezel utazás, mindenképpen fontold meg, hogy Horvátország felé vedd a célt. Az Opatija Riviéra például a horvát gasztronómia egyik központja, ahol az ínyencek mindig a legfrissebb szezonális kínálattal találkozhatnak. A friss halak és a tenger gyümölcsei mellett októberben különleges, sütőtökkel és gesztenyével készült finomságokat kóstolhatnak a Kvarner-öbölbe érkezők.
Őszbe borul a táj
A tekintélyes brit napilap, a The Guardian az évről évre megrendezett lovrani gesztenyefesztivált, a Marunadát a tíz legjobb európai őszi gasztronómiai fesztivál közé sorolta. A „világ legjobb gesztenyéjének” tiszteletére rendezett ünnepségsorozat idén sem marad el, a Kvarner-öbölbeli városban október 7. és 23. között várják a látogatókat.
De mit kell tudni erről a különleges gyümölcsről? Az Učka-hegység lejtőin, Lovran és Opatija felett terem a lovrani marun, amely az őshonos vadon termő gesztenye és a helyi tengerészek által a Távol-Keletről hozott csemeték keresztezése. A város nevét adó babér mellett a szelídgesztenye az a gyümölcs, amely a legjelentősebb hatást gyakorolta a történelmi és a mai Lovranra. A helyiek úgy vélik, a hegyi és a tengeri klíma találkozása teszi igazán zamatossá a lovrani marunt, amely az évszázadok során egész Európában hírnevet szerzett. A 19. században Olaszországba, Ausztriába, Németországba is exportálták, a városba látogató előkelő vendégek pedig ritka csemegeként fogyasztották.
Lapozz a folytatáshoz!