Helló déli part - Ha a szemetekkel is jóllaknátok, akkor irány a Dél-Balaton!
Sokaknak a Balaton a klasszikus strandélményt jelenti, ám az elmúlt években rengeteget változott a magyar tenger környéke: egyre inkább nyit a modern gasztronómia felé és a környezettudatosság irányába is. A dél-balatoni régió az egyik kiemelkedő terület ebben, így ha nem feltétlen fürdőzésre és lángosra vágyunk, egy napot mindenképp szánjunk a felfedezésére.
Kezdjünk Balatonmáriafürdőn
Első állomásként Balatonmáriafürdő lehet ideális, ahol igazi mediterrán hangulat uralkodik. A kikötőben rögtön találkozhatunk egy olyan hellyel, ami tökéletesen beleillik ebbe a hangulatba hatalmas teraszával és kék színvilágával. A PORT Étterem&Panzió teljesen hátat fordított a „beach foodnak” (bár 2020-ban megnyerték a balatoni beach food versenyt), és helyi alapanyagokból mesteri fogásokat készítenek az odalátogatóknak. Mind a hangulatért, mind a gasztroélményért érdemes betérnünk Balla György és családja éttermébe, ahol olyan ételeket kóstolhatunk, mint például a tapolcai pisztrángrolád, medvehagymakrémleves vadropogóssal, vagy az angus hátszínsteak balatonfenyvesi marhából. Az ebédünk (vagy vacsoránk) méltó lezárása pedig egy nem mindennapi módon elkészített- és tálalt mákos guba lehet Berki Zsolt séftől. Az étterem egész évben nyitva tart, valamint tematikus hétvégékkel is várja vendégeit.
Ha szállást is kerestek, a PORT Étterem&Panzió tizenhárom 4* besorolású szobával is vár. A panzió rész kutyabarát, a teljes kikapcsolódást pedig medence és napozóterasz is biztosítja a vendégeknek.
Bio borok Balatonföldváron
A dél-balatoni borvidéken egyre népszerűbb a fenntarthatóság a borkészítés során is, így nem nehéz finomabbnál finomabb bio borokkal találkozni. Kőröshegyen a Kékajtó Szőlőbirtok és Borászat a fenntarthatóság szellemében, a talaj, a talajélet és a növény szimbiózisára építve már 2015 óta készít borokat. Németh Miklós feleségével vágott bele a nagy kalandba, és nem titkolt céljuk, hogy később gyermekeik és még akár unokáik is szüretelhessenek a 10 hektáros birtokon. A borászat filozófiája továbbá, hogy ha sokat dolgozunk a szőlőben, illetve a szőlővel, a borral annál kevesebb munkánk lesz, hiszen a megfelelő nevelésnek köszönhetően az eredmény magáért fog beszélni.
A „Játék” sorozatból a 2020-as Gyerekjáték Olaszrizlinget és a Színjáték narancsbort vétek lenne kihagyni, a vörösborok közül pedig a 2021-es Zweigel tartogat számunkra különleges ízélményt.
Kilátás
A Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó még a borúsabb-esősebb időben is jó választás lehet. A Balaton legmagasabb épített kilátója ugyanis interaktív kiállítással is vár, ami a balatoni hajózás történetét dolgozza fel. Ám szép időben irány az árboc teteje a lenyűgöző panorámáért!
Keresd a nádfedelet!
Siófok mellett, a töreki erdő közepén a kis gazdaságok, lovardák mellett egy nem mindennapi hely vár minket. Már maga az elhelyezkedése is hívogató, hiszen ki ne akarna egy kicsit elbújni a világ elől és átadni magát a természet nyugalmának? Ebben a környezetben találjuk meg az impozáns nádfedeles épületet, ami az Egy Csipet Nádas étteremnek ad otthont.
Majoros Attila és csapatának célja, hogy a hozzájuk betérő vendégek valódi élménnyel térjenek haza; a cél elérésében abszolút sikert könyvelhetnek el, hiszen a lazítás mellett ínycsiklandó ízekkel gazdagodhatunk. Az étlapon olyan, könnyebb fogások szerepelnek, mint a bulguros avokádótatár marinált királyrákkal, csirkemell piccata lime-os-spenótos gnocchival vagy pisztrángfilé beluga lencsével. Ennek a menüsornak is tökéletes megkoronázása lehet a mákos guba fehércsokival, vagy egy mennyei mascarponés répatorta erdei gyümölcsökkel.
Ami még a Michelin-kalauzból se maradhatott ki
Ha Dél-Balaton, akkor Balatonszemest nem lehet lehagyni a listáról. Főleg akkor nem, ha olyan élménnyel szeretnénk magunkat vagy másokat meglepni, ami valóban nem történhet meg akárhol. A Kistücsök Food&Room pont ilyet kínál nekünk: egyedülálló Séfszobájában beleshetünk a kulisszák mögé és megtudhatjuk, hogyan készülnek az ízletes és mesterien tálalt fine dining ételek. A Séfszoba tavaly kezdte el működését, és azóta rengetegen választották már különböző események helyszínéül az étterem 20 fő befogadására alkalmas részét. Csapody Balázsék egy interaktív tér létrehozását tűzték ki célul, ahol az ételek elkészülése alatt jókat lehet beszélgetni a helyi borok kíséretében. Ha pedig még szívesen maradnánk, akár szállást is foglalhatunk náluk a 21 szoba valamelyikéből standardtól a deluxe-ig.
A Kistücsöknek emellett számos különlegessége van még, amiért legalább egyszer meg kell látogatnunk. Ilyen például a Séfszoba 6-7 hetente megújuló menüsora, a helyi- és szezonális alapanyagokból készült fogások újrahasznosítással készült üvegtányérokon tálalva, valamint maga a tény, hogy a helyet a Michelin-kalauz is jó szívvel ajánlja kimagasló ár-érték aránya miatt. Az étlapról választhatunk előételnek spárgákból, madársalátából és bazsalikomból álló kompozíciót, főételnek pedig bárányt endíviával és kuszkusszal. A desszertet itt sem érdemes kihagyni, ami pisztácia lime-mal és ibolyával.