Túrós pogácsa - Recept
Egy olyan pogácsát ajánljunk most elkészítésre, mely nem a szokványos egy nap után kiszáradós típus. A tésztába kevert túró némi selymességet és lágyságot ad a poginak, amit jóízűen fogyaszthatunk napokkal sütés után is, már ha marad belőle addigra.
Hozzávalók
- 45 dkg finomliszt
- 20 dkg tehéntúró
- 18 dkg zsír vagy 20 dkg vaj
- 1-2 tojássárgája
- 1 egész tojás
- 2 dkg élesztő
- egy kevés tej
- csipet só
- (tejföl)
Elkészítés
Összegyúrjuk a lisztet a zsiradékkal, a kevés tejben megfuttatott élesztővel, a sóval a tojás sárgákkal és ha túl kemény lenne, akkor kevés tejföllel lazítjuk. Félujjnyi vastagra nyújtjuk és negyedórás közökben háromszor hajtogatjuk. Végül ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsákat szúrunk ki belőle, tetejüket egész tojással kenjük és a forró sütőben pirosra (de nem barnára!) sütjük. Ha sósan készítjük, több sót teszünk bele, ha édesen akkor csak csipet sóval, és 5 dkg porcukorral ízesítjük.
Ezt is ajánljuk: Sonkás lepény - Katt ide!