Recept

Tradicionális ünnepi kocsonya - Nagyanyáink is így csinálták

Sok családban nincs karácsony vagy szilveszter kocsonya nélkül. Ha még nem lenne meg hozzá a tökéletes recept, íme...

A húsféléket alaposan megtisztogatjuk (ha szőr van rajtuk, lepörzsöljük), és forró vízzel leöblítve, késsel lekaparjuk. A színhúst nagyobb darabokra vágjuk, és a kétféle húst annyi vízzel öntjük le, amennyi bőven ellepi. Beledobjuk megtisztítva a zöldségeket, a kétféle hagymát meg a borsot, megsózzuk, és olyan puhára főzzük, hogy a hús a csontról leváljék. Ekkor hideg helyre tesszük, és ha kihűlt, a tetejére összegyűlt zsiradékot óvatosan leszedjük róla. Ezután a húsdarabokat tálra tesszük, arányosan téve egymás mellé húsost és porcogóst (a kocsonyahúsból fejtsük ki a csontokat), a húsokat leborítjuk a bőrdarabkákkal, és vékony ruhán keresztül szűrjük rá a levét. Fagyaszthatjuk formában is, akkor a formába először levet szűrünk, megfagyasztjuk, kira

Video Kulisszatitkok Solti Ádámtól: Őszintén beszélt a munkáról és a magánéletről

Hozzávalók

  • 1 kg kocsonyahús
  • 1 kg sovány sertéscomb
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 szem bors

Elkészítés

A húsféléket alaposan megtisztogatjuk (ha szőr van rajtuk, lepörzsöljük), és forró vízzel leöblítve, késsel lekaparjuk. A színhúst nagyobb darabokra vágjuk, és a kétféle húst annyi vízzel öntjük le, amennyi bőven ellepi. Beledobjuk megtisztítva a zöldségeket, a kétféle hagymát meg a borsot, megsózzuk, és olyan puhára főzzük, hogy a hús a csontról leváljék. Ekkor hideg helyre tesszük, és ha kihűlt, a tetejére összegyűlt zsiradékot óvatosan leszedjük róla. Ezután a húsdarabokat tálra tesszük, arányosan téve egymás mellé húsost és porcogóst (a kocsonyahúsból fejtsük ki a csontokat), a húsokat leborítjuk a bőrdarabkákkal, és vékony ruhán keresztül szűrjük rá a levét. Fagyaszthatjuk formában is, akkor a formába először levet szűrünk, megfagyasztjuk, kirakjuk húsdarabokkal, és a tetejére szűrjük az alig langyos levet. Ecetes tormát mindig adjunk hozzá, de kitűnő körítése az ecetes-hagymás burgonyasaláta is.

Ha szereted a kocsonyát, akkor nyomj egy lájkot vagy oszd meg másokkal is a receptet!

Fotó: reviczkyblog.com

Oldalak

Recept
Lifestyle
Sokan hiszik, hogy a bőség nem csupán a kemény munkán múlik, hanem azon is, milyen energiákat engedünk be az életünkbe – és milyen tárgyakkal vesszük körül magunkat.
Sztárok
Fiatalon Carol Alt a párját ritkította szépségével és kisugárzásával, de az egykor legkeresettebb modell bizony 60 felett sem panaszkodhat.
Fashion&Beauty
A hideg hónapok nem jelentik azt, hogy a megjelenésünk háttérbe szorulna – sőt. Amikor a rétegek és a vastag anyagok dominálnak, a részletek kapják a legnagyobb hangsúlyt. Egy jól megválasztott...
Sztárok
III. Károly trónra lépése óta egyre többen érzik úgy, hogy az uralkodót nem a diadal, hanem a bizonytalanság kíséri, így nem meglepő, hogy a palotán belül és kívül is sokan suttognak arról, hogy a...
Egészség
Az öregedés jeleivel való szembesülés sokak számára nem pusztán esztétikai kérdés, hanem lelki teher is. A jó hír az, hogy a folyamat üteme nem kizárólag az idő múlásán múlik, hanem azon is, mit...
Lifestyle
A megfelelő hidratálásról legtöbbször a víz jut eszünkbe, pedig léteznek olyan teák is, amelyek hatékonyan támogatják a folyadékpótlást. A dietetikusok szerint van egy gyógynövény, amely ebben...