Tradicionális ünnepi kocsonya - Nagyanyáink is így csinálták
Sok családban nincs karácsony vagy szilveszter kocsonya nélkül. Ha még nem lenne meg hozzá a tökéletes recept, íme...
Hozzávalók
- 1 kg kocsonyahús
- 1 kg sovány sertéscomb
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 5 szem bors
- só
Elkészítés
A húsféléket alaposan megtisztogatjuk (ha szőr van rajtuk, lepörzsöljük), és forró vízzel leöblítve, késsel lekaparjuk. A színhúst nagyobb darabokra vágjuk, és a kétféle húst annyi vízzel öntjük le, amennyi bőven ellepi. Beledobjuk megtisztítva a zöldségeket, a kétféle hagymát meg a borsot, megsózzuk, és olyan puhára főzzük, hogy a hús a csontról leváljék. Ekkor hideg helyre tesszük, és ha kihűlt, a tetejére összegyűlt zsiradékot óvatosan leszedjük róla. Ezután a húsdarabokat tálra tesszük, arányosan téve egymás mellé húsost és porcogóst (a kocsonyahúsból fejtsük ki a csontokat), a húsokat leborítjuk a bőrdarabkákkal, és vékony ruhán keresztül szűrjük rá a levét. Fagyaszthatjuk formában is, akkor a formába először levet szűrünk, megfagyasztjuk, kirakjuk húsdarabokkal, és a tetejére szűrjük az alig langyos levet. Ecetes tormát mindig adjunk hozzá, de kitűnő körítése az ecetes-hagymás burgonyasaláta is.
Ha szereted a kocsonyát, akkor nyomj egy lájkot vagy oszd meg másokkal is a receptet!