Toszkán bableves - őszre tökéletes

Ebben a lucskos, őszies, barátságtalan időben egyre jobban esik a forró leves, emiatt mostanában - szokásunktól eltérően - hetente egyszer biztos főzök is. Legutóbb a toszkán bableves került terítékre. Próbáld ki te is!

Nem akartam hagyományos, magyaros bablevest főzni, olyasmiben gondolkodtam, mint a  minestrone, de ehhez nem volt itthon elég zöldségféle, végül a neten böngészve találtam rá Emeril Lagasse receptjére, és végül ebből indultam ki. Persze változtattam rajta, így a végeredmény egy minestronéra hasonlított, ám kevésbé paradicsomos és kevésbé zöldséges változatban. Akinek nincs ideje bajlódni a szárazbabbal, konzervből is elkészítheti.

Recept

25 dkg száraz bab
egy nagyobb sárgarépa
egy fehérrépa
egy ökölnyi zellergumó fele
egy cukkini
egy hagyma
3 evőkanál paradicsompüré (passata)
4 gerezd fokhagyma
egy ág rozmaring
2-3 babérlevél
4-5 levél bazsalikom
szemes feketebors
olívaolaj
2-3 marék kisméretű száraztészta (pl rövidcső)

A babot egy éjszakára beáztatom, majd másnap egy babérlevéllel és pár szem borssal ízesített vízben puhára főzöm.

A leveshez olívaolajon megfonnyasztom a kockákra vágott hagymát. Rádobom a kisebb kockákra vágott répákat, a felnegyedelt és felkockázott cukkinit, és zellert és pár percig kevergetem. Hozzáadom a felszeletelt fokhagymát, a paradicsompürét, ezzel is párolom pár percig, majd felöntöm vízzel (kb. 2 liter, én ezeket az olaszos leveseket úgy szeretem, ha már megáll bennük a kanál, szóval jó sűrűn.) Beleszórom a babérlevelet, a rozmaringágat és a bazsalikomleveleket, és addig főzöm, amíg a zöldség már majdnem puha.

Ekkor beleteszem a leszűrt babot, és addig főzöm a levest, amíg minden hozzávaló puha nem lesz. A leves sűrűjének egyharmadát pár merőkanál lével kimerem, botmixerrel egyneműsítem, majd visszatöltöm, így sűrítem az ételt. Végül beleszórom a száraztésztát, és ezzel készre főzöm a levest.

A receptet A Zsuzsi főz! című blog szerzője jegyzi.

Oldalak

Video Élénk színek, merész minták: Íme a 2025-ös divattrendek
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Lifestyle
      A Magyar Cukrász Ipartestület tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus...
      Utazás
      Április 12-én és 13-án a főváros több kerületében is komoly lezárásokra, illetve forgalomkorlátozásra kell számítani.
      Lifestyle
      Ha neked is megviseli olykor a kávé a gyomrod, de nem akarsz vagy épp nem tudsz lemondani a napi koffeinadagodról, akkor van számodra egy jó hírünk: elég egyetlen dolgot belecsempészned az italba, és...
      Sztárok
      A színésznő 1997-ben, A miniszter félrelép című filmvígjátékkal robbant be a szakmába, és amikor hirtelen, egyik pillanatról a másikra reflektorfénybe került, úgy határozott, nevet változtat.
      Egészség
      Van egy olyan köret, amely elsőre ártalmatlannak tűnik, pedig főtt állapotában történő fogyasztása gyors vércukorszint-emelkedést idézhet elő.
      Lifestyle
      Egyre jobban zakatol a palackvisszaváltó rendszer Magyarországon, de azért vannak hiányosságai, amit a kormány is tud, ezért szeretnének változtatni.