Nincs szilveszter töltött káposzta nélkül - Klasszikus recept, ahogy mindenki imádja

Ha nincs töltött káposzta, elmarad a szilveszter. Legalábbis nálunk ez így működik, az év végi étlapról nem hiányozhat ez a hagyományos fogás, aminek a receptjét most el is hoztam Neked, természetesen klasszikus változatban, hiszen mindenki így szereti.
Hozzávalók
- 50 dkg darált sertéshús
- 10 dkg rizs
- 1 db tojás
- 1 dl víz
- 3 dkg liszt
- 8-10 db savanyú káposzta levél
- 1 kg savanyú káposzta
- 3 evőkanál olaj (vagy 5 dkg zsír)
- só, bors ízlés szerint
- pirospaprika
Elkészítés
A rizst és a tojást hozzáadjuk a darált húshoz, majd fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal és őrölt pirospaprikával. Annyi vizet adunk hozzá, amennyit a rizs felszív, utána az egészet alaposan összedolgozzuk. A káposztaleveleken késsel levékonyítjuk az erezetet, majd megtöltjük a darált hússal, de figyeljünk arra, hogy szorosan tekerjük fel és lehetőleg a két végét nyomkodjuk be (mintha csomagolnánk valamit), nehogy kifőjön belőle a töltelék. Egy nagyobb lábas aljába tesszük a szálas káposzta felét (ha nagyon savanyú lenne, akkor engedjünk rá kevés vizet), erre ráhelyezzük a töltelékeket, a káposzta másik felét pedig a tetejére tesszük. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd forrás után takarékon 2 órán át főzzük, amíg megpuhul. Miután megfőtt, az olajon vagy a zsiradékon rántást készítünk és beletesszük az őrölt pirospaprikát (vigyázzunk, mert a paprika könnyen odaég). Felengedjük egy kis vízzel, majd ráöntjük a káposztára. Óvatosan összerázzuk a lábost (keverni nem szabad), mert összetörjük a töltelékeket. Megvárjuk, hogy felforrjon, és kész is vagyunk. Tejföllel az igazi, így tálalhatjuk.
Tudod mit kíván még a szilveszter? Egy jó hortobágyi húsos palacsintát. Receptért lapozz tovább!
Fotók: Pinterest.com
Oldalak
