Egy fogás, ami után nem maradsz éhes – A tökéletes vörösboros marhapörkölt
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/images2017/cikkek/marhaporkolt_123rf_980x480.jpg?itok=59JqwTci)
A titok a húsban és a bor minőségében rejlik.
Vörösboros marhapörkölt
Hozzávalók:
- 50 dkg marhalábszár
- 2 fej vöröshagyma
- 2 ek sertészsír
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek pirospaprika
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 1 tk római kömény
- 2 dl jó minőségű száraz vörösbor
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A húst kockára vágjuk, az apróra vágott vöröshagymát pedig a forró zsírban üvegesre pirítjuk. Ha a hagyma kész, rádobjuk a húst, ami ha kifehéredett, megsózzuk, megborsozzuk és meghintjük a pirospaprikával is. Forgassuk át a hagymás húst, majd öntsünk rá 1-2dl vizet és adjuk hozzá a köményt. Fedjük le, időnként keverjük meg, ha pedig a leve elfőtt, pótoljuk a vizet. Amikor a hús puhulni kezd, adjuk hozzá a feldarabolt paprikát és paradicsomot, valamint nyomjuk rá a fokhagymát is. Tovább főzzük addig, míg a hús és a zöldségek is teljesen puhára főnek, közben pedig folyamatosan felöntjük vízzel, de mindig csak annyit adjunk hozzá, amennyi éppen ellepi a húst. Mikor a marha már szinte teljesen puha és omlós (körülbelül 10-15 perc kell már csak neki), adjuk hozzá a vörösbort és folyamatosan kevergessük a pörköltet. A hústól függően a teljes elkészítési idő körülbelül 2-3 óra. Ha a pörkölt elkészült, tálaljuk nokedlivel, galuskával vagy tarhonyával, esetleg friss kenyérrel.