Tökéletes sütemény vasárnapra - Brownie

A brownie-t mindenki szereti. Az is, aki nem kóstolta, csak még nem tudja. De honnan származik ez a fantasztikus, egyszerűen elkészíthető, csupa-csoki sütemény?
A Brownie eredete
Azt hiszem, senkit nem lep meg, hogy a brownie a csokoládé sötétbarna színéről kapta a nevét. Arról azonban nincsenek pontos információk, ki volt az a zseni, aki először elkészítette. Egyes feltételezések szerint zsidó eredetű sütemény, másoknak viszont az véleménye, hogy csupán véletlenségből „találták fel”.
Az egyik történet úgy szól, hogy a 20. század elején egy New Englandben élő cukrász eltévesztette a keksz-receptet és véletlenül olvasztott csokoládét tett bele; egy másik legenda pedig arról a cukrászról mesél, aki tortát akart sütni, de nem volt hozzá elegendő liszt. A legkedveltebb feltételezés szerint egy háziasszony szintén csokitortasütés közben felejtette ki a hozzávalók közül a sütőport. Ahelyett viszont, hogy feledékenységének eredményét kidobta volna, leleményesen apró szeleteket vágott belőle.
De ezzel még mindig nincs vége a lehetséges eredettörténeteknek: egyesek szerint az Chicago-ban lévő Palmer House Hotel-ben készítették először Bertha Palmer ötlete alapján, aki női desszertre vágyott, ami olyan, mint egy torta, mégis a végletekig egyszerű.
Egyszerű és nagyszerű
A legkorábbi írásos emlék a brownie-ról egy 1906-os szakácskönyv (egy bostoni főzőiskola szakácskönyve), mely Fannie Meritt Farmer nevéhez köthető. A receptkönyvekben ezt megelőzően is (főleg az 1800-as évek végén) felbukkant egy-egy – a brownie-ra hajazó – sütemény: ám ezek inkább cukorkaként funkcionáltak. Az 1906-os szakácskönyv után egy évvel jelent meg a második konkrét brownie-recept, Maria Howard ötlete alapján, aki jócskán megnövelte a csoki arányát, majd ezt az új verziót „Bangor Brownie”-nak nevezte.
A brownie az egyik legegyszerűbb édesség, amihez olyannyira nem kell semmiféle háziasszonyi tudomány, hogy a kezdők is elkészíthetik, ám az elrontása is igen könnyű: hamar „túlsül”, kiszárad. Mindig figyeljünk tehát arra, hogy csakis addig süssük, amíg a tűpróba során még puhának, szinte nyersnek érezzük a közepét. Emiatt sütő légkeveréses programja sem éppen a legalkalmasabb a brownie-hoz, inkább az alsó-felső sütést válasszuk.
El kell döntenünk azt is, hogy inkább egy piskóta-jellegű brownie-t szeretnénk sütni, vagy a töményebb, gazdagabb változatot, esetleg a teljesen lisztmenteset (amiben a liszt darált dióval, mandulával esetleg mogyoróval helyettesítendő), és ehhez mérten kell válogatnunk a hozzávalókat.
Most pedig következzen egy különleges recept!
Chilis brownie recept
Hozzávalók:
- 1,5 csésze finomliszt
- 2-2,5 csésze darált dió
- 2/3 csésze vaj
- 1/2 csésze magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 1/2 csésze kakaópor
- 1 csésze cukor
- 2 púpozott teáskanál sütőpor
- 3 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor vagy pár csepp vaníliaaroma
- ízlés szerint 1 vagy 2 piros chilipaprika
- egy csipetnyi só
A lisztet, a kakaóport és a sütőport egy tálba szitáljuk, eközben a vajat az étcsokoládéval együtt gőz felett megolvasztjuk, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keveréket.A tojásokat feltörjük, majd egyesével a masszába keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a vaníliás cukrot (vagy aromát) és a darált diót. Ha szükséges, keverünk hozzá még egy kis darált diót. Végül jöhet a pikantéria: az előzőleg megtisztított, kimagozott és összeaprított chilit a masszához adjuk, majd az egészet simára keverjük.
A tésztát egy 35x20 cm-es kivajazott tepsibe borítjuk, majd elsimítjuk a tetejét. 180 °C-ra előmelegített sütőben a középső rácson, légkeverés nélkül körülbelül 25-30 percig sütjük.
Ha elkészült, a forró tepsit jéghideg vízbe tesszük vagy a rácsra borítjuk hűlni. Ezután áttört mintájú sütőpapírt fektetünk a tetejére, majd meghintjük kakaóporral vagy porcukorral, a papír levétele után így szép mintás lesz a süteményünk. Körülbelül 4x4 cm-es kockákra vágjuk, majd langyosan vagy hidegen tálaljuk.
Oldalak
