40 neve van, mégis pofonegyszerű - Felétek hogy hívják ezt a finomságot?
Mindenhol máshogy hívják, de mindenki ugyanúgy imádja.
A tócsni
Azaz bandurák, bere, beré, berét, berhe, bodag, bramborák, cicedli, cicege, enge-menge, görhöny, "hadi rántotta", harula, huláble, kremzli, krumplibaba,krumplimálé, krumpliprósza, lapcsánka, lapotya, lapotyka, lapsi, lepcsánka, lepkepotyi, mackó, macok, matutka, nyist, pacsni, pacsa, placki, ragujla, recsege, röstiburgonya, rösztike, taccs, tócsi, toksa egyszerű, de nagyszerű. Ez bárhogy hívjuk, egészen biztos. Mi most az alapreceptet mutatjuk meg.
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 2 egész tojás
- 3 ek liszt
- Olaj a sütéshez
- Ízlés szerint bors
- Ízlés szerint só
- egy csipet szerecsendió
Elkészítés:
- A krumplit nyersen megtisztítjuk, megmossuk majd lereszeljük nagylyukú reszelőn
- A reszelt burgonyát tálba tesszük, majd hozzá adjuk a tojást és a lisztet
- A masszát sóval és borssal és őrölt szerecsendióval ízesítjük
- A krumplis masszát hamburger méretűre és formájúra lapítjuk
- A krumpli hamburgerek mindkét oldalát bő forró olajban aranybarnára sütjük
Tipp: Aki ropogósan szereti a tócsnit, az lazábbra gyúrja a krumpligombócokat, akik puhábban szeretik, zömökebb gombócokat készítsenek!
Tálalás:
A tócsnit használhatjuk húsok mellé garnírungként, vagy fogyaszthatjuk magában is. Ízesíthetjük akár mint egy lángost: tejföllel, fokhagymával, ketchuppel sajttal. De akik, szeretik az extrémebb változatot készítsék a masszát fűszer nélkül és fogyasszák a készételt lekvárral vagy porcukorral, így is nagyon ízletes!