A majonéz leszármazottja: így készül az igazi tartármártás
A tartármártás közkedvelt, klasszikus szósz, ezzel a recepttel pedig elkészítheted a valódi, legfinomabb változatát.
Hozzávalók
- 3 (keményre főzött) tojássárgája
- 200 ml mogyoróolaj (napraforgó olaj)
- 1 ek (15 ml) ecet vagy citromlé
- 20 g finomra vágott, blansírozott hagyma (előfőzés: a hagymát rövid időre forrásban lévő vízhez adjuk, majd jeges vízzel "megijesztjük")
- 3 ek majonéz
- 1 ek apróra vágott metélőhagyma
- só, frissen őrölt fehérbors
Tartármártás: elkészítés
A tojássárgákat simára keverjük, majd sózzuk, borsozzuk. Vékony sugárban hozzáadjuk az olajat, összedolgozzuk. Ezt követően hozzáadjuk az ecetet (vagy citromlevet), utána a hagymát, metélőhagymát, majonézt és amennyiben még belefér, ízlés szerint fűszerezzük (sóval, borssal). (Ez a recept egyébként Michel Roux-tól származik, a francia születésű séf a szószok mestere. Testvérével ők nyitották meg Nagy-Britannia első három Michelin-csillagos éttermét, a '60-as évek végén.)