Svéd húsgolyók áfonyamártással - Megszereztük az eredeti receptet

A svéd húsgolyók misztikus elkészítési módját osztjuk meg ma veletek! A bonyolultnak tűnő étel elkészítése nem is annyira problematikus, mint elsőnek tűnhet, és pont olyan finom lesz, mint az étteremben!
Hozzávalók
A húsgolyókhoz
- 450 g darált sertéshús
- 450 g darált marhahús
- 100 g zsemlemorzsa
- 2 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál mustár
- szerecsendió, só, bors
A mártáshoz
- 100 g vaj
- 100 g liszt
- 4 dl húsleves alaplé
- 3 dl tejszín
- 3 evőkanál szójaszósz
- só, bors
Az áfonyaszószhoz
- 2 dl vörösáfonya lekvár
- 100 g aszalt áfonya
- 1 dl almalé
Elkészítés
A húsgolyó hozzávalóit keverjük el egy nagy tálban, majd apró golyócskákat formálva belőle süssük meg zsiradékban, majd tegyük félre. A mártáshoz a vajon pirítsuk meg a lisztet, majd 15 perc alatt főzzük össze a szójaszósszal és a húsleves alaplevével. Adjuk hozzá a tejszínt, majd sózzuk, borsozzuk és 1-2 perc alatt sűrítsük tökéletesre. Az áfonyaszószhoz a lekvárt, az almalevet és az aszalt áfonyát főzzük össze. Végezetül főzzünk mellé pár szem krumplit és a húsgombócokat forgassuk a mártásba.
Fotó: seriousfood.com
Oldalak
