Íme, egy különleges ebéd vasárnapra: Sült hal, spenóttal rétegezve
A hal is lehet befutó a hétvégi menüben.
Sült hal, spenóttal rétegezve
Hozzávalók:
- 80 dkg halfilé (pl. tőkehal)
- 60 dkg fagyasztott leveles spenót
- 20 dkg tejföl
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek vaj
- 2 ek fehérbor
- 1 ek citromlé
- 10 dkg ementáli sajt, reszelve
- őrölt szerecsendió
- só, fehérbors
Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk, és egy teáskanál vajban megpároljuk. Hozzáadjuk a spenótot és a fehérbort, majd lefedve, kis lángon kiolvasztjuk a spenótleveleket. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük ízlés szerint, ha pedig teljesen kiolvadt, lecsepegtetjük róla a felesleges vizet. Egy tűzálló edényt kikenünk egy evőkanál vajjal, a halfilét pedig kisebb darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A tejfölt simára keverjük a citromlével, valamint sóval és borssal, majd a hal felét a kivajazott formába tesszük, szétterítjük rajta a spenótot, rátesszük a maradék halat, megkenjük a tejföllel, és megszórjuk sajttal. A maradék vajat kis darabokban rátesszük a tetejére, és 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül 15-20 percig sütjük.