Te tudod, mi az a smarni? Így készítsd el a pillekönnyű finomságot

A smarni, vagyis a „kaiserschmarrn” – szó szerinti fordításban is – az osztrákok császármorzsája. Bár nem sok köze van az általunk ismert grízes-morzsás változathoz, ez mit sem von le létjogosultságából, hiszen egy isteni, galuska-szerű, kényeztető finomságról van szó, amelyet kedvünkre extrázhatunk még porcukorral, lekvárral, esetleg vaníliasodóval. És az elkészítése sem atomfizika.
Smarni
Smarni, az osztrákok galuska-szerű császármorzsája
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 4 db tojás
- 400 ml tej
- 1 csipet só
- vaj a sütéshez
Elkészítés:
- A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét verjük kemény habbá.
- A tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral és a sóval.
- A lisztet szitáljuk egy keverőtálba, majd keverjük hozzá a tojássárgáját és a tejet. A masszához végül keverjük hozzá a felvert tojásfehérjét óvatosan, hogy a hab össze ne essen.
- Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat, majd kanalazzuk hozzá a tésztát és közepes lángon kezdjük el sütni úgy, mintha egy rántottát készítenénk.
- Amikor a tészta nagyjából megsült, a fakanál segítségével szaggassuk kisebb darabokra és így pirítsuk még néhány percig, hogy egy kevés kérget kapjon.
- Az elkészült smarnit szórjuk meg porcukorral, esetleg öntsük le lekvárral, vaníliasodóval vagy mogyorókrémmel.