Sajtos stangli házilag: erre mindenki ráharap
A sajtos stangli a pékségek sztárja, de előfordul, hogy míg sorban állunk, megkaparintják előlünk az utolsót. A csalódást elkerülhetjük ezzel a recepttel, így otthon is elkészíthetjük.
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 3 dkg margarin
- 1 ek étolaj
- 2 kk só
- 1 ek cukor
- 2 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 2 dl víz
- reszelt sajt
Sajtos stangli - Elkészítés
A tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a cukrot, majd felfuttatjuk. A lisztbe belekeverjük a sót, az olvasztott margarint és az olajat. Ezután hozzáadjuk a vizet és az élesztős tejet is, majd rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarva pihentetjük, és a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát gyúrólapra borítjuk, és 8 részre osztjuk. A tésztadarabokból kis cipókat formázunk, melyeket vékony ovális alakú lappá nyújtunk, kiflikké feltekerünk, és hullámos sütőlemezre helyezünk. Letakarva újra kelesztjük, amíg láthatóan megnőnek. A tetejüket megkenjük vízzel és megszórjuk a reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt ropogósra sütjük.