Ropogós házi kenyér teljes kiőrlésű lisztből - Recept
Kollégánk Ausztriai útja során megismerte a kenyérsütés osztrák nagyasszonyát, Roswitha Hubert, aki egy különleges „főzőiskolát” üzemeltet Rauris közelében. Íme Roswitha egyik fantasztikus receptje, hogy otthon is el tudjuk készíteni ezt a finomságot.
Hozzávalók
- 1 kg teljes kiőrlésű liszt
- fél kg búzaliszt
- 30 g só
- 1 csomag instant élesztő vagy 20 g friss élesztő
- 150 g lenmag, melyre 2 dl meleg vizet kell ráönteni
- kb. 6 dl meleg víz
- 200 g kovász
- 2 tk koriander
- 1 tk köménymag
Elkészítés
Az összes hozzávalót kézzel gyúrjuk jól össze, majd ezután egy meleg helyen kelesszük a duplájára. A megkelt tésztát tegyük egy lisztezett deszkára és vágjuk két részre, majd formázzunk belőlük két cipót. A tetejüket szórjuk meg liszttel, majd 15 percig pihentessük őket. Eközben melegítsük elő a sütőt 230 fokra, tegyük be a cipókat és barnulásig süssük ezen a hőfokon, majd vegyük le 150 fokra a hőmérsékletet és további 1 órán át süssük. Ezután már csak meg kell várnunk, hogy kihűljenek a kenyerek és fogyaszthatjuk is a saját házi kenyerünket.
Ha te is imádod a friss kenyeret, akkor nyomj egy lájkot vagy oszd meg másokkal is!