Retró lángos, ahogy a strandon etted – fokhagymával, tejföllel és sajttal
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/images2017/cikkek/langos_123rf_980x480.jpg?itok=tK2oOvhg)
Sosem megy ki a divatból.
Retró lángos
Hozzávalók (kb. 12-14 darabhoz):
- 6 dl langyos víz
- 2 tk cukor
- 40 g friss élesztő
- 4 tk só
- 1 kg liszt
- olaj a sütéshez
- 4 gerezd fokhagyma
- tejföl
- reszelt trappista sajt
Elkészítés:
A víz felébe beletesszük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, ami ha felfutott, a sóval elkevert liszthez adjuk. Hozzáöntjük maradék vizet is – tanácsos adagonként, így biztos, hogy eltaláljuk a megfelelő mennyiséget –, és rugalmas tésztává gyúrjuk. Ha kész, legalább egy órára lisztezett felületen, letakarva hagyjuk duplájára kelni. Ez idő alatt elkészíthetjük a fokhagymás szószt: 4 gerezdet összezúzunk és kb. fél deci olajjal kikeverjük. A megkelt tésztából darabokat szakítunk és olajos ujjal, bentről kifelé haladva óvatosan, mégis határozott mozdulatokkal lepény alakúra nyújtjuk. Tűzforró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Úgy a legfinomabb, ha a kissé kihűlt lángos tetejét megkenjük a fokhagymás szósszal, amit egy tejfölös réteggel, majd reszelt sajttal borítunk.