Reform almás pite - Finomabb, mint az eredeti

Ha almás pitéről esik szó, szeretsz a klasszikus verziónál maradni? Pedig hidd el, hogy diétás formában még finomabb is lehet! Olvasd el szerzőnk, a Limara Péksége blog szerkesztőjének receptjét!
Jobb, mint az eredeti
A régi, kedvelt almás pite kicsit egészségesebb változatban. Abszolút megérte reformosítani, nagyon finom így is, talán még jobb is, mint az eredeti....
Hozzávalók:
- 20 dkg tönkölybúzaliszt
- 10 dkg őrölt dió
- 20 dkg finomliszt
- 1 mk. só
- 1 tk. sütőpor
- 25 dkg hideg vaj
- 1 tk. őrölt fahéj
- 3 ek. barna nádcukor
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 2-3 ek. tejföl
Töltelék:
- 1-1,5 kg alma
- 1 ek. barna nádcukor
- 2-3 ek. méz
- 1 vaníliás pudingpor
- fahéj
Elkészítés
A tönkölylisztet, a diót és a finomlisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, a cukrot, és a sütőport. Alaposan összevegyítjük. Kis kockára vágjuk a hideg vajat és az ujjaink hegyével morzsásra keverjük a liszttel. Hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt amivel rugalmas tésztát tudunk gyúrni. A tésztát fóliába csomagoljuk és legalább 1 órára hűtőbe tesszük. Elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, a reszelő nagy lyukán lereszeljük és pár percig állni hagyjuk. Kinyomkodjuk a levét, és 3 dl-t elkeverünk 1 tasak vaníliás pudingporral. Ha nincs 3 dl az almalé, akkor vízzel felhígítjuk. Lassú tűzön besűrítjük. Hozzáadjuk a cukrot, a mézet és a fahéjat, majd beleforgatjuk az almát is, de azzal már nem főzzük. Kihűtjük. Egy tepsit kivajazunk. Kettévágjuk a tésztát, az egyiket kinyújtjuk és a tepsibe fektetjük. Rásimítjuk a tölteléket. Befedjük a másik kinyújtott tésztalappal. Egy felvert tojással lekenjük és villával megszurkáljuk. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Ordás béles - Egy klasszikus finomság, amit ki kell próbálnod!
Az ordás béles egy klasszikus finomság, amit ma már csak kevesen készítenek. Nagy hiba, mert isteni! Ha szeretnéd kipróbálni, olvasd el a következő receptet is!