Az igazi "ide vele" Rákóczi túrós: élmény beleharapni
Többek között azért is szeretjük a hazai konyhát, mert olyan finomságokat rejt, mint a Rákóczi túrós. Egy falattól felvidulunk, annyira finom, ráadásul nem is bonyolult elkészíteni.
Hozzávalók
- 12 dkg vaj
- 12 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 1 tojássárgája
- 1 dl tejföl
- 1 citrom reszelt héja
A töltelékhez
- 50 dkg túró
- 15 dkg cukor
- 6 dkg zsemlemorzsa
- 3 tojássárgája
A tetejére
- 4 tojásfehérje
- 8 dkg porcukor
Elkészítés
A lisztet, a sütőport, a vajat, a cukrot, a tojássárgáját, a tejfölt és a reszelt citromhéjat gyúrjuk tésztává. Egy órán át pihentessük hűtőben, közben pedig készítsük el a tölteléket: a tojássárgáját verjük fel a cukorral, majd keverjük hozzá a kissé áttört túrót. Ekkor vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd nyújtsuk nagyjából 1 cm vastagságúra. Tegyük le egy tepsi aljára és 180 fokra előmelegített sütőben süssük addig, míg kissé rózsaszínű nem lesz. Ha kivettük a sütőből, szórjuk meg zsemlemorzsával és egyengessük el rajta a túrós tölteléket. Tegyük vissza a sütőbe, majd ha megsült, a sütemény tetejére tegyük a tojásfehérjéből és a porcukorból készített habot. Pár percre tegyük vissza a sütőbe, ne sokáig, csak addig, amíg kissé meg nem szárad a tetején a hab.