Rákóczi túrós - Különleges desszert

Ezt a nagyon laktató desszertet minden bizonnyal mind megkóstoltuk már. Azonban ez a recept nem a klasszikus sütemény. Ezekből a hozzávalókból egy nagyon különleges Rákóczi túróst készíthetünk.
Hozzávalók 3 darab desszerthez:
A barackzseléhez:
- 150 g sárgabarack kompót
- 40 g kristálycukor
- 90 ml víz
A mandulás linzer aljhoz:
- 10 g porcukor
- 20 g vaj
- 30 g mandulaliszt
- 10 g búzaliszt
A túrófelfújthoz:
- 50 g félzsíros tehéntúró
- 50 g juhtúró
- 1.5 db vaníliarúd
- 10 g étkezési keményítő
- 50 g kikevert egész tojás
- 40 g kristálycukor
A habhoz:
- 1 rész tojásfehérje
- 1 rész porcukor
Elkészítés:
A sárgabarack gyümölcshúst ízlés szerint kevés porcukorral ízesítjük, esetleg citromlével, majd hozzáadjuk a vizet, és összeturmixoljuk. A kissé sűrű keveréket folyékonyra melegítjük mikrohullámú sütőben, és 2-3 mm vastagon elkenjük egy szilikonlapon. Gyorsan kell dolgoznunk, mert nagyon hamar megköt! A tészta összes alkotóelemét összegyúrjuk, majd egy fél órára hűtőbe tesszük. Ha kissé kihűlt, lappá nyújtjuk, és a tálalógyűrűvel kör alakokat szúrunk ki belőle. 200 fokos sütőben légkeverés nélkül pár perc alatt arany barnára sütjük.
A kisült mandulás linzertallérnál 2-4 mm-el keskenyebb szalagot vágunk a megkötött barackzseléből a szilikonlapon. A tehéntúrót és a juhtúrót áttörjük egy szitán, és alaposan összekeverjük. A vaníliarúd kikapart magjait, és az étkezési kukoricakeményítőt is eldolgozzuk a túróval. Az egész tojásokat feltörjük, egyneműre keverjük a fehérjét a sárgájával, majd kimérjük a szükséges mennyiséget, rámérjük a porcukrot, és kemény habbá verjük géppel. A felvert tojáshabot két-három részletben a túróhoz keverjük, hogy teljesen egynemű masszát kapjunk. Vajazzuk ki a tálalógyűrűt, és adagoljuk bele a túrómasszát. Jelen esetben egy 6 cm átmérőjű, 4 cm magas tálalógyűrűvel dolgozunk. Légkeveréssel 210 fokon 10 percig sütjük, majd pár percig állni hagyjuk a gyűrűben. Ezután vágjuk körbe egy éles késsel, és emeljük le róla a gyűrűt.
Egy mandulás tallért helyezzünk a tányérra, és egy spaklival tegyük rá a túrófelfújtat. Sárgabarack pürével körbe dekoráljuk meg a tányért. A szilikonlapon óvatosan vágjunk alá a zselének, szedjük fel, majd terítsük a desszertre. Verjünk kemény habot 1 rész tojásfehérjéből, és ugyanannyi tömegű porcukorból. A kemény habból tuffokat nyomunk a desszertre, és karamellpisztollyal megpirítjuk kissé.
Oldalak
