Piadina: az olasz lepénykenyér
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/default_images/image_not_found.jpg?itok=cxG_mT8U)
Bemutatjuk az olasz lepénykenyeret, amely kiváló alternatíva lehet, ha unod a pizzát és a hamburgert.
A lepénykenyereket mind az öt kontinensen előszeretettel fogyasztják, gondoljunk csak a pitára, a tortillára, vagy akár a purira. A piadina egy Észak–Olaszországból származó lepénykenyér. Hazájában nagy népszerűségnek örvend, de már itthon is egyre közkedveltebb. Népszerűségét sokféleségének köszönheti, bármivel megtölthető. Utcán sétálva, étteremben ülve is eheted, de ha kedved tartja otthon is könnyen elkészítheted.
Piadina alaprecept
50 dkg liszt
½ dl olaj
1 csomag porélesztő vagy fél csomag friss élesztő
3 dl víz
1 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
Az élesztőt a cukros, langyos vízben felfuttatjuk. A száraz hozzávalókat egy tálba öntjük. Ha az élesztő felfutott, ezt is a tálba öntjük, majd tésztát gyúrunk belőle és legalább fél órát pihentetjük. Nagyon fontos, hogy a tészta rugalmas legyen. Ha a tészta eleget pihent, lepényeket nyújtunk belőle. Sütésnél a tészta megdagad, ezért jó vékonyra kell nyújtani. Pár perc alatt megsül a lepény. Végül a kész lepényt megtöltjük!
A legfinomabb piadina
Egy kevés ricotta
100 g mozzarella felszeletelve
Néhány szelet pármai sonka
1 érett paradicsom felkarikázva
Néhány levél rukkola
Az igazán finom piadina titka a minőségi alapanyagokban rejlik, ez különösen igaz a töltelékre. A kész lepényt vékonyan kenjük meg ricottával, majd tegyük rá a paradicsomot, mozzarella sajtot, a pármai sonkát és a rukkolát. Félbehajtva süssük néhány percig, vagy addig, amíg a sajt egy kicsit megolvad és a lepény mindkét oldala megpirul.
Igazán gyorsan elkészül és nagyon finom! Ha nincs idő mindig friss tésztát készíteni, érdemes egyszerre nagyobb adagot csinálni. A lepényeket félig megsütve, mélyhűtőben hetekig lehet tárolni. Akár édesen is fogyaszthatod, lekvárokkal, gyümölcsökkel töltve, mint a palacsintát.