Pane di Pasqua, a hagyományos olasz húsvéti kalács - Recept

Ahány ország, annyi szokás és hagyomány - tartja a mondás. Ezzel az olasz tradicionális húsvéti kaláccsal azonban biztos, hogy itthon is sikert aratunk, ha elkészítjük, ugyanis a Pane di Pasqua enyhén édes, omlós, egy picit citromos, puha és nagyon, de nagyon finom!

Hozzávalók

  • 1/2 csésze szobahőmérsékletű, sótlan vaj
  • 1/2 csésze tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1/2 csésze meleg víz
  • 3 szobahőmérsékletű tojás
  • 2/3 csésze cukor
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 1 narancs reszelt héja
  • 5 csésze finom liszt
  • 1 tk só
  • 6 keményre főtt tojás
  • színes szórható cukorkák a díszítéshez
  • 1 felvert tojás egy pici vízzel kikeverve

Elkészítés

Egy kis fazékba tegyük fel a tejet és a vajat a tűzhelyre, de csak addig melegítsük, míg a vaj felolvad. Ha a vaj szépen elolvadt, vegyük le a tűzről és tegyük félre. A meleg vízhez adjunk 1 evőkanál cukrot, keverjük el benne úgy, hogy a cukor felolvadjon, morzsoljuk bele az élesztőt és tegyük félre körülbelül 5 percre, amíg az élesztő feljön. Egy nagy tálban kézimixer segítségével keverjük össze a tojásokat és a cukrot, majd szépen fokozatosan öntsük hozzá a tejes és az élesztős keveréket, ezután szintén folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a vaníliaaromát, a narancshéjat és az egészet jól keverjük össze egészen addig, amíg minden hozzávaló szépen össze nem áll.

Most következik a dagasztás. Szépen fokozatosan adagoljuk a tésztához a lisztet és a sót és erőteljes mozdulatokkal dagasszuk addig, amíg már nem ragad hozzá a kezünkhöz. Ha szükséges, még adhatunk hozzá lisztet. Tegyük a tésztát enyhén lisztezett nyújtódeszkára és formáljunk belőle labdát. A tésztalabdánkat ezután helyezzük egy enyhén kiolajozott jénai tálba, kenjük meg a tetejét is egy kis olajjal, takarjuk le és kelesszük körülbelül egy-másfél órát addig, amíg a kétszeresére kel. Ha a tészta megkelt, vágjuk négy egyenlő részre és minden darabból sodorjunk körülbelül 25 cm-es rudakat, majd két-két rudat fonjunk össze úgy, hogy a két végüket egymáshoz csíptetjük, így a végén két kör alakú koszorút fogunk kapni. A koszorúkat helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsire. Takarjuk le a tepsit konyharuhával és még 45 percig kelesszük meleg helyen. Amíg a kalácskoszorúk pihennek, tojásfestékkel fessük be a tojásokat szép színesre. Ha a kalács a duplájára kelt, dugdossunk a fonatok közé 3-3 színes tojást, kenjük meg a tetejüket a tojás és a víz keverékével és tegyük be a sütőbe sülni körülbelül 30 percig, vagy amíg szép aranysárga nem lesz. Ha elkészült, még melegen szórjuk meg a díszítő cukorkákkal, várjuk meg még teljesen kihűl és felszeletelve tálaljuk.

Ha Te is szívesen megkóstolnád ezt az olasz finomságot, akkor lájkold a cikket vagy oszd meg másokkal!

Fotó: cakeyboi.com

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Utazás
Fellélegezhetünk: elvonult a Boris nevű, idehaza és más európai országokban is komoly áradásokat okozó ciklon, ez viszont nem jelenti azt, hogy visszatérne az augusztus végét, szeptember elején uraló...
Lifestyle
Te sem gondoltad volna, hogy a porszívó még erre is jó, igaz?
Home&Design
Ahogy a lakberendezés világa fejlődik, úgy nekünk is érdemes követnünk az új irányokat, és merészen újragondolni otthonunk tereit.