Isteni paleo Sacher-torta - Hozzáadott cukor-, glutén- és laktózmentes

A Sacher torta egy olyan klasszikus desszert, amit mi is imádunk. Amikor viszont betolunk egy szelettel, legalább egy évet küzdünk a bűntudattal a bevitt kalóriák miatt. Szerencsére azonban jött sztárszerzőnk, Szafi, az Éhezésmentes karcsúság Szafival blog szerkesztője és megmentett minket egy hozzáadott cukor-, glutén- és laktózmentes Sacher-torta recepttel! Imádjuk!
Hozzávalók
- 20 dkg minimum 70%-os paleo étcsokoládé
- 20 dkg olvasztott kókuszolaj
- 4 dkg négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
- 10 dkg apróra darált mandula
- 10 dkg Szafi Fitt paleo süteményliszt
- 8 db tojás
- egy üveg hozzáadott cukor nélküli baracklekvár
Bevonathoz
- 15 dkg paleo étcsoki
- 1 ek. kókuszolaj
Elkészítés
A tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, az oldalát kikenjük kókuszolajjal vagy vajjal.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A kókuszolajat megolvasztjuk és az édesítővel habosra keverjük. A csokit vízgőz fölött megolvasztjuk, majd folyamatos keverés mellett az édesítős keverékhez adjuk.
A tojássárgájákat apránként hozzákeverjük (ne egyszerre tegyük bele az egészet, hanem egyszerre csak 1-et vagy 2-t), majd a mandulát is beleszórjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük (én ebbe is tettem egy teáskanál édesítőt). A két masszát összeforgatjuk, és közben hozzáadjuk (ha van elég türelmünk legjobb ha beleszitáljuk) a lisztet (2-3 részletben). Vigyázzunk, hogy ne törjük össze a habot! Az előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük (nekem 30 alatt kész volt). A formában hagyjuk kihűlni, majd félbevágjuk és a közepét megkenjünk baracklekvárral.
Tipp: Én úgy szeretem ha sok-sok baracklekvár van benne (ha már lúd… ) ezért az alábbi trükköt "fejlesztettem" ki: mikor félbevágom a tortát, a közepéből kifaragok egy kis tésztát (általában mivel nem szokott sikerülni teljesen egyenesre vágni ez nem nagy feladat, csak le kell faragnom a puklikat). Majd a baracklekvár egy részét összekeverem az így kinyert tésztával, egy sűrű elegyet kapva. Ezzel a metódussal simán bele lehet szuszakolni egy egész üveg jóféle baracklekvárt is a tortába. A végén a csokit a kókuszolajjal vízgőz felett megolvasztjuk, majd a tortát bevonjuk vele.
- Sütési hőmérséklet: 180 °C
- Tortaforma mérete: 28 cm
- Sütési idő: kb. 30 perc
- Mennyiség: kb. 20 szelet (elég tömény úgyhogy én vékonyakra vágtam)