Osztrák zsemle - Recept

Aki kóstolta már az osztrákok péksüteményét, egyhamar nem tudja kiverni a fejéből az élményt: friss, ropogós, ellenállhatatlan. Készítsük el otthon is!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg búzaliszt
  • 7 g élesztő
  • 2 teáskanál só
  • 400 ml meleg víz
  • 3 evőkanál étolaj

A főzéshez:

  • 1 liter forró víz
  • 1 evőkanál szódabikarbóna

Elkészítés

Tegyük tálba a lisztet, a sót és az élesztőt, majd a vizet apránként hozzáadva, gyúrjuk tésztává a keveréket. Adjuk hozzá az olajat is, majd dagasszuk addig, míg az olajat teljesen bele nem dolgoztuk. Takarjuk le konyharuhával és kb. 1 óra alatt kelesszük a duplájára. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és 8 egyenlő részre szedjük. A halmokat kigömbölyítjük és zsömlealakúvá formázzuk. Közben forraljuk fel a vizet a szódabikarbónával. A zsemléket 30 másodpercig főzzük a vízben, majd lecsepegtetjük és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejüket keresztben bevagdossuk, kb. 1 cm mélyen, majd kelni hagyjuk, amíg a sütő felmelegszik 190 fokra. Fél óra alatt szép pirosra sütjük őket.

Ezt is ajánljuk: Isteni vajas croissant

Fotó: brotdoc.com

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Sztárok
A James Bond-szerep várományosa 57 esztendős felesége, s a hölgy két előző házasságából született lánya társaságában jelent meg egy nyilvános rendezvényen.
Lifestyle
A héjában sült burgonya elkészítése nem igényel sok időt vagy különleges alapanyagokat, de a megfelelő fűszerezés csodát tehet vele.
Lifestyle
Legközelebb, ha túlzottan csípős étellel találkozol, ne ess kétségbe, ha nincs kéznél tej!
Sztárok
Persze a mai straming korszakban bármikor megnézhetjük a Reszkessetek betörők!-et, de néhány család mégis a hagyomány miatt a tévé elé fog leülni.
Lifestyle
Pillanatok alatt elkészítheted azt a házi csodaszert, melynek segítségével minden makacs foltot eltüntethetsz a lakásból – ráadásul a pénztárcád sem fogja megérezni.
Lifestyle
Metához tartozó szolgáltatások működésében szerda este többnél is probléma jelentkezett, így nem csak a Facebook állt le.