Osztrák zsemle - Recept
Aki kóstolta már az osztrákok péksüteményét, egyhamar nem tudja kiverni a fejéből az élményt: friss, ropogós, ellenállhatatlan. Készítsük el otthon is!
Hozzávalók
A tésztához:
- 50 dkg búzaliszt
- 7 g élesztő
- 2 teáskanál só
- 400 ml meleg víz
- 3 evőkanál étolaj
A főzéshez:
- 1 liter forró víz
- 1 evőkanál szódabikarbóna
Elkészítés
Tegyük tálba a lisztet, a sót és az élesztőt, majd a vizet apránként hozzáadva, gyúrjuk tésztává a keveréket. Adjuk hozzá az olajat is, majd dagasszuk addig, míg az olajat teljesen bele nem dolgoztuk. Takarjuk le konyharuhával és kb. 1 óra alatt kelesszük a duplájára. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és 8 egyenlő részre szedjük. A halmokat kigömbölyítjük és zsömlealakúvá formázzuk. Közben forraljuk fel a vizet a szódabikarbónával. A zsemléket 30 másodpercig főzzük a vízben, majd lecsepegtetjük és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejüket keresztben bevagdossuk, kb. 1 cm mélyen, majd kelni hagyjuk, amíg a sütő felmelegszik 190 fokra. Fél óra alatt szép pirosra sütjük őket.
Ezt is ajánljuk: Isteni vajas croissant