Ne rettegjünk a besameltől – Isteni olasz lasagne házilag
Felejtsd el a mirelit vagy porból készült verziókat – az igazi házi lasagne nyomába semmiféle utánzat nem érhet. Az olaszok autentikus tésztaétele krémes, laktató és benne található besamelmártás elkészítésétől sem kell megrettenni.
Lasagne
Hozzávalók:
- 1 csomag lasagne tészta
- 1 kg darált hús
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 doboz sűrített paradicsom
- 1 kk szárított bazsalikom (vagy néhány levél friss)
- 1 kk szárított oregánó
- 1 kk szárított kakukkfű
- 60 g vaj
- 2 ek liszt
- 300 ml tej
- 20 dkg reszelt sajt
- ízlés szerint só, bors
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A felaprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát dinszteljük meg egy kevés olajon, majd adjuk hozzá a darált és pirítsuk meg. Sózzuk, borsozzuk.
- Ha a hús megpirult, öntsük fel a sűrített paradicsommal és fűszerezzük ízlés szerint. Főzzük további 10 percig.
- A besamelhez olvasszuk fel egy serpenyőben a vajat, majd szórjuk bele a lisztet. Ha elkezd fehéredni, öntsük fel a tejjel és folyamatosan kevergetés mellett főzzük, míg be nem sűrűsödik.
- Egy hőálló tál alját kenjük ki egy kevés olajjal vagy vajjal, majd öntsünk bele egy adagot a húsos raguból. Erre mehet egy adag besamel, majd rá a lasagne lapok. A hozzávalókat rétegezzük addig, amíg el nem fogynak. A tetejét szórjuk meg reszelt sajttal.
- 180 fokra előmelegített sütőben süssük 30-35 percig, amíg a sajt megpirul.