Nyarat idéző csemege - Nizzai tésztasaláta

A következő recept ízvilágában a nyarat idézi, mindemellett nagyon finom és laktató.
Hozzávalók
35 dkg szeletelt tonhal
10 dkg száraztészta (például farfalle, azaz masnitészta)
18 dkg zöld hüvelyű bab
12 dkg félbevágott koktélparadicsom
3 dkg lecsepegtetett, mag nélküli fekete olívabogyó
2 evőkanál kapribogyó
só, bors
friss bazsalikomlevél (szárítottal is helyettesíthető)
Az öntethez:
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál frissen aprított bazsalikom
½ kávéskanál reszelt citromhéj
1 zúzott fokhagyma
Elkészítés
Sós, kevés olívaolajjal megcsepegtetett vízben kifőzzük a tésztát, majd leszűrjük, s melegen tartjuk. Enyhén sózott vízben körülbelül öt percig puhítjuk a zöldbabot, majd lecsöpögtetjük, aztán hozzákeverjük a tésztához. A grillsütőt közepes hőfokra előmelegítjük, ezalatt a tonhalszeletek mindkét oldalát borssal ízesítjük, majd öt percig sütjük a sütőben. A halat ezután villával óvatosan falatokra bontjuk, majd a paradicsommal, az olíva- és a kapribogyóval együtt a tésztához adjuk. Az öntethez a hozzávalókat összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd a tésztához keverjük – óvatosan, nehogy összetörjön a hal.
Tipp: ha ételünket durumtésztából készítjük, még kevésbé lesz hízlaló.