Norvég lazac, etyeki bor és naplemente - Oprah után nekünk főztek a sztárséfek

Amikor megkaptuk a meghívást a „Norvég halak és magyar borok” gasztronómiai ünnepre, nem tudtuk, mire számítsunk. Arra biztos nem, hogy a szemünk előtt füstölnek majd lazacot vagy folyékony nitrogénnel készítenek szorbét.
Norvég lazac, etyeki borok, naplemente
A Norvég Nagykövetség a jelenleg éppen Budapesten zajló Bocuse d’Or verseny apropóján meginvitálta barátait egy nagyon különleges gasztronómiai élményre. A budapesti Aria Hotel tetején lévő High Note Skybarban, a Bazilika szomszédságában a legfinomabb norvég lazac, etyeki borok és naplemente várt bennünket. Mint megtudtuk, Norvégia harmadik legfontosabb exportcikke a földgáz és a kőolaj után a lazac, amiből világszerte 150 országba szállítanak. Nem véletlenül, de erről majd később.
Repülő cirkusz
Oprah, Eva Longoria, Shakira vagy Jon Bon Jovi csak néhány név azok közül, akiknek abban az élményben volt részük, mint nekünk tegnap este, a vacsoránkat ugyanis a norvég sztárséf-csapat, a Flying Culinary Circus készítette. A név négy nagyon vagány fiatal srácot takar, akik koruk ellenére túl vannak már Bocuse d’Or győzelmen és megjártak Michelin-csillagos éttermeket is. A produkciójuk elsőre egyszerűnek hangzik, a szemed előtt készítik el az általuk összeállított menüt, mint egy látványkonyhában. A valóság ennél azonban sokkal több, a fiúk ugyanis szeretik a molekuláris gasztronómiát, a különleges technikákat, ráadásul mindannyian igazi showman-ek. Leginkább afféle „stand up-séfként” tudnánk aposztrofálni őket, nem csak sokat tanultunk tőlük a norvég konyháról és a lazac elkészítési módjairól, de közben remekül szórakoztunk.
Ha kíváncsi vagy, milyen látványos fogásokat kóstoltunk, lapozz a következő oldalra!
Fotók: Femcafe/Kéri Péter
Oldalak
