Hangolódj az ünnepi időszakra: Isteni mézeskalács házilag

Napokon belül itt az év utolsó hónapja és ezzel együtt elkezdődik a megszokott karácsonyi készülődés. Nem szabad mindent az utolsó pillanatra hagyni, ha valamivel, akkor a mézeskalács sütéssel igazán megéri elkezdeni még a tél legelején.
Mézeskalács
Hozzávalók
- 25 dkg méz
- 25 dkg margarin
- 40 dkg porcukor
- 1 kg liszt
- 6 db tojás
- 2 tk szódabikarbóna
- 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék, vagy 1 tk őrölt fahéj, ½ őrölt szegfűszeg
- reszelt citrom- és narancshéj
- 4 ek citromlé
Mézeskalács recept
Elkészítés
A mézet, a margarint alacsony fokozaton felolvasztjuk, felmelegítjük, majd félre tesszük hűlni. A tojást a cukorral, a szódabikarbónával, a mézeskalács fűszerkeverékkel (vagy az alternatív fűszerekkel), a reszelt citrom- és narancshéjjal, illetve a citromlével összekeverjük, majd felváltva adagoljuk hozzá a mézes margarint és a lisztet, ragadós masszát kapva. A tésztát éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kb. 3-4 mm vékonyra nyújtjuk és lisztbe mártott formákkal kiszaggatjuk. A mézeskalács formákat margarinnal megkent, lisztezett sütőlapra helyezzük és előmelegített sütőben 10-12 perc alatt halványbarnára sütjük. Ügyeljünk arra, hogy a tepsibe helyezett formák ne legyenek túl közel egymáshoz.
Díszítéshez a máz
2 db tojásfehérjét kemény habbá verünk, majd lassan, folyamatos keverés mellett hozzáadunk 20 dkg porcukrot és alaposan elkeverjük. Ha túl keménynek ítélnénk, hígítsuk fel citromlével. A mázat tegyük bele egy kis zacskóba, az egyik sarokhoz halmozva, majd vágjunk egy apró nyílást a sarok hegyén. Így rajzolhatjuk a legszebb mintákat mézeskalácsainkra.