Menzás kedvenc vodkával – Hegyi Barbara újragondolt paradicsomlevese
A paradicsomleves – pláne betűtésztával – az egyik legnagyobb kedvencünk volt a jó öreg menzás években. Nyáron sosem ehetünk elég levest – könnyű, laktató és nagyszerűen pótolja az izzadtsággal elveszített folyadékot. Hegyi Barbara színművésznő megmutatja nekünk, hogy kreativitását nem csak a színpadon éli ki – a gyerekkori kedvencet vodkával bolondítja meg a gasztronómiát szenvedélyesen szerető színésznő.
Vodkás, zelleres paradicsomleves
Hozzávalók:
- 1,5 l paradicsomlé
- 3 db paradicsom
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 ek olívaolaj
- 1 kisebb zellergumó (levelével együtt)
- 100 ml vodka
- 2-3 ek Worcestershire szósz
- 1 tk cukor
- ízlés szerint frissen őrölt bors, só
Elkészítés:
- Egy edényben felhevítjük az olívaolajat. Megtisztítjuk és felaprítjuk a vöröshagymát, majd megdinszteljük az olajon.
- A zellergumót megtisztítjuk és kockára vágjuk, majd hozzáadjuk a megdinsztelt hagymához.
- Forró, lobogó vízzel leforrázzuk a paradicsomokat, majd lehúzzuk a héjukat. A húsukat felkockázzuk.
- A paradicsomot a zeller zöldjével hozzáadjuk a hagymás zellergumóhoz.
- A levesalapot felöntjük paradicsomlével, sózzuk, borsozzuk, édesítjük, majd addig főzzük, amíg a zeller megpuhul.
- Vegyük ki a zeller zöldjét és turmixgépben vagy botmixerrel krémesítsük a levest.
- Keverjük bele a Worcestershire szószt és a vodkát.
- Tálaláshoz használhatunk szárzellert, illetve Tabasco szószt.
A klasszikus paradicsomleves receptjéért lapozz.