Ki ne dobd a szikkadt kenyeret, készíts belőle pudingot!
Bármilyen már nem friss péksüteményből, kenyérből elkészíthető ez a finom édesség. Laktató reggeli, pompás desszert ebéd után, vagy isteni vacsora egy bögre teával.
Kenyérpuding
Hozzávalók:
- 25-30 dkg kenyér (kifli, zsömle, kalács, briós)
- 4 tojás
- 4 dl tej
- 8-10 dkg cukor (ízlésed szerint)
- 2 cs vaníliás cukor
- 5 dkg vaj
- pici só
- mazsola, dió, mandula (opcionális)
Elkészítés:
A kenyeret vágd vastagabb szeletekre és kockázd fel 2-3 centis darabokra. Ha a héja nagyon kemény, vágd le. A vaj kivételével minden más hozzávalót keverj össze (kicsit verd is fel). A cukor mennyisége attól is függ, mennyire vagy édesszájú, és attól is, édes péksüteményből készíted-e a pudingot. Kend ki a sütőedényt egy kis vajjal. Tedd bele a kenyér felét, locsold meg a tojásos tejjel. Ha szeretnél bele mazsolát, diót, mandulát, szórj rá. Megint jöhet egy réteg kenyér és a maradék tejes lötty (mazsola, stb.). Tetejére apró darabokban tedd rá a vajat és mehet a sütőbe. 170 fokon kb. 40-45 perc alatt sül át. Ha már nem ragad a hústűre, jó lesz, de az sem baj, ha kicsit szottyosabb (szaftosabb) marad.