Mandulás csirkepörkölt – Így dobd fel a hagyományos verziót!
Egy isteni köret, és egészen új értelmet nyer a kedvenc ételünk.
Mandulás csirkepörkölt blansírozott ceruzababbal
Hozzávalók:
A húshoz:
- 2 csirkecomb
- 10 dkg barna csiperkegomba
- 10 dkg laskagomba
- 10 dkg darabolt, sós mandula
- 3 csík bacon
- 1 l csirkealaplé
- 1 fej lilahagyma
- babérlevél
- kakukkfű
- pirospaprika
- só, bors
A körethez:
- 30 dkg zöld ceruzabab
- fokhagymás olívaolaj
Elkészítés:
Kevés forró olajon megpirítjuk a bacont, és a sóval, borssal fűszerezett csirkecombok minden oldalát elősütjük, majd félretesszük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre pirítjuk a lilahagymát, meghintjük pirospaprikával, vigyázva arra, nehogy megégjen. Visszatesszük a csirkecombokat, és a zöldfűszerekkel ízesítjük, majd felöntjük az alaplével, és fedő alatt puhára pároljuk őket. Időközben hozzátesszük a felszeletelt gombákat is – a különlegesebb íz fokozásáért erdei gombát is csempészhetünk a pörköltbe. A sós mandulát száraz serpenyőben pár másodperc alatt megpirítjuk. Miután a hús megpuhult, a pörköltbe szórjuk, és körülbelül 5 perc alatt összefőzzük. A megtisztított, nyers zöldbabot blansírozzuk: szűrőkanálban 1-3 percre forró vízbe helyezzük, majd kiemeljük és hirtelen jéghideg vízzel leöntjük. A hirtelen lehűtés azért fontos, mert megakadályozza, hogy a zöldség megpuhuljon. A babot fokhagymás olajban megforgatjuk, majd a csirkepörkölttel tálaljuk.