Mákos guba vaníliasodóval - Olcsó, gyors és kiadós ebéd egy óra alatt
A mákos gubával nem voltam nagyon jóban gyerekkoromban, azóta viszont kibékültünk és ma már közel állunk egymáshoz. Imádom az omlós falatokat, főleg mikor édesanyám nyakon önti őket jó sok vaníliasodóval. Engem már fel is csigázott, gondolom Téged is, szóval mutatom a receptet!
Hozzávalók (4 személyre)
- 4 db nagyobb kifli
- 5 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 db tojássárgája
- 15 dkg darált mák
- 8 dkg cukor
- 5 dkg porcukor
A vaníliasodóhoz
- 2 db tojássárgája
- 3 evőkanál cukor
- 1 csapott ek finomliszt
- 5 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A tejet feltesszük melegíteni, közben a tojássárgákat elkeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tejhez. A mákot összekeverjük a porcukorral, majd veszünk egy jénait, kivajazzuk és a karikára vágott kifliket felsorakoztatjuk az aljára. Meglocsoljuk őket egy adag tejes keverékkel és mákot szórunk rá. Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg el nem fogynak az alapanyagok. Ezt követően mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 20-25 percre.
A vaníliasodó készítése
A cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük a tojássárgákat, ha már kicsit habos lesz, hozzáadjuk fokozatosan a lisztet és a tejet, a lényeg, hogy inkább mindig kevesebbet, hogy ne legyen csomós az állaga. Ez után gőz felett besűrítjük és a gubára öntve tálaljuk.
Imádod az olcsó, de kiadós ételeket? Akkor feltétlenül lapozz tovább, hogy megtudd, mit tudsz elkészíteni kevesebb, mint 1000 forintból!