Készíts nudlit!
Ínyenc falatokat főzhetünk, fogyaszthatunk étteremben, de a régi, hagyományos ízeket szinte semmi sem múlhatja felül. Íme a nudli receptje!
Hozzávalók
1 kg burgonya
20 dkg finomliszt
1 egész tojás
csipet só
1 kiskanál olaj
Elkészítés
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd összetörjük. Amikor már kezd kihűlni, a többi alapanyagot is hozzátesszük, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Hosszú formájúra nyújtjuk, majd késsel 2-3 centiméteres darabokra vágjuk. Közben vizet forralunk, s kevés sót és olajat öntünk bele. Ha már forr a víz, belehelyezzük a nudlikat. Amikor feljönnek a víz tetejére, akkor főttek meg – ekkor leszűrjük.
Tálalás
A nudlit kétféleképpen fogyaszthatjuk, létezik egy édes és egy sós változata. Az előbbi szerint zsemlemorzsát pirítunk, majd abban forgatjuk meg a nudlikat, s a végén porcukorral és lekvárral ízesítjük. Az utóbbi változat szerint a nudlikat csupaszon hagyjuk, s túróval és tejföllel ehetjük.
Tipp: A nudli másnap akkor a legfinomabb, amikor nem mikrohullámú sütőben melegítjük, hanem a tűzön, egy teflonsütőben. A túrót is hozzákeverhetjük melegítés közben, így az a nudlival összesül, s még ízletesebbé válik. Miután levettük a tűzről, tálaláskor keverjük hozzá a tejfölt.
Szerző: Verebélyi Márta