Kenyérlángos - Magyaros ízek

Laktató, vendégváró étel a baráti összejövetelekre. Ha szereted a lángost, de kezd egy picit unalmas lenni, akkor próbáld ki a kenyérlángost.
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt (jelen esetben tönköly fehérliszt)
- 1 db nagyobb héjában főtt krumpli kihűtve, összetörve
- fél csomag élesztő (friss vagy instant)
- só, 1 evőkanál olaj
- tej, langyos víz
- A tetejére:
- 3,5 dl tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 dkg reszelt füstölt trappista
- 3 nagy fej hagyma
- 10 dkg húsos szalonna só
Elkészítés:
A friss élesztőt kevés cukros, langyos tejben futtasuk fel. A szárítottat egyenesen a liszthez lehet adni. A lisztből, krumpliból, olajból, élesztőből, megfelelő sózás után készítsünk tésztát, amihez annyi langyos vízet adjunk, hogy rugalmas, nem túl lágy állagú tésztát kapjunk. Letakarva kelesztjük.
A feltéthez a szalonnát kisebb kockákra vágva pirítsuk meg. Egy evőkanál szalonnazsíron pirítsuk aranybarnára a félfőre vágott hagymát, sózzuk meg, és keverjük hozzá a szalonnapörcöt. A tejfölt a szétnyomott fokhagymával, sóval, reszelt sajttal keverjük össze. A kinyújtott, tepsibe fektetett tésztát kenjük meg a fokhagymás tejföllel, és kanalazzuk rá a hagymás-szalonnás keveréket. Ha maradna a tejfölből, pettyezzük meg vele a tetejét és előmelegített, közepesen forró sütőben kb. 40 perc alatt süssük készre. Apróra vágott sonkát, füstölt húst, vagy kolbászt is rá lehet tenni.
Oldalak
