Recept

Mit ne tegyél soha a kávédba – Többet árthat, mint gondolnád

Cukor, édesítő, szirup, tehéntej vagy éppen növényi tej? Cikkünkben bemutatjuk, hogy mi egészséges és mi nem azok közül, amit leggyakrabban teszünk a kávénkba.

A legjobb és a legrosszabb hozzávalók, amiket a kávédba rakhatsz

Kevés személyesebb dolog van annál, mint hogy hogyan isszuk a kávét. Ahány ember, annyi kávépreferencia. Feketén, tejjel, cukorral, valami extra ízélménnyel felturbózva – a lehetőségek tárháza végtelen. A HuffPost táplálkozási szakemberek segítségével összefoglalta, hogy mely adalékok vannak pozitív, semleges vagy éppen negatív hatással a szervezetre, és ezáltal az egészségünkre. Ha lesújtó eredményt kapnál a jelenlegi kávérendelésedet illetően, akkor sincs ok aggodalomra, ugyanis készültünk pár egészséges alternatívával minden hozzávaló esetén.

Mesterséges édesítőszerek (semleges hatás)

Rengeteg mesterségesen előállított édesítőt ismerünk, de mindezek közös jellemzője, hogy kevesebb kalóriát tartalmazó alternatívát nyújtanak a hagyományos cukor helyett, amiből egy kávéskanálnyi adag nagyjából 16 kalóriát tartalmaz. Ennek ellenére egyes édesítőszereket akár 200-700-szor édesebbnek is érezhetünk, mint a cukrot, ezért sokkal kevesebb is elég belőlük.

Bár a hetvenes években sok rosszat lehetett hallani az édesítőszerekről (ekkoriban elterjedt elképzelés volt, hogy húgyhólyagrákot okoznak), valójában ezek a helyettesítők (például a stevia) biztonságos, nem mérgező alternatívának bizonyulnak. A cukorpótlók nemcsak felerősítik a kávé ízét, de megakadályozhatják a fogszuvasodást és még a cukorbetegségben szenvedő egyének vércukorszint-emelkedését is. A túlzott fogyasztásukkal azonban vigyázni kell, mert emésztési problémákat idézhet elő.

Fehér cukor (negatív hatás)

Nincs is annál természetesebb, mint a kissé kesernyés kávéba belelapátolni egy kis cukrot, azonban sajnos ezzel semmilyen táplálkozási szükségletet nem elégítünk ki, a túlzott cukorfogyasztás pedig számos egészségügyi kockázathoz vezethet, beleértve a cukorbetegséget és a súlygyarapodást.

Napi több kávé több kanál cukorral, és nagyon könnyen összeadódnak a kalóriák. Szakértők szerint a férfiaknak legfeljebb 9 kiskanál, nőknek pedig 6 kiskanál cukormennyiség elfogyasztása javasolt egy nap. Ha mindezt vagy ennek nagy részét „elhasználod” a kávédba, akkor az összes többi étkezés esetén nagyjából búcsút is kéne mondani a cukornak.

Ha mindenképp szeretnéd cukorral édesíteni a kávéd, akkor használhatsz kókuszcukrot is, ami sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a finomított cukor, ráadásul karamellszerű ízével tovább gazdagítja a kávé aromáját.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Recept
Fashion&Beauty
A téli esküvők és hivatalos események öltözködése kihívások elé állíthat, de egy kis előkészülettel könnyedén elérheted a stílusos és praktikus megjelenést.
Sztárok
Ami biztos: a film és a szereplői örökre beírták magukat a horrorfilmek történetébe.
Fashion&Beauty
Ezek a harisnyák, amelyeket egykor a „nagymama-stílus” jelzővel illettek, mára a trendek csúcsára kerültek. Egyfajta vintage eleganciát sugároznak, amelyet a divatvilág modern vonalakkal és merész...
Lifestyle
Ez nap segít az Oroszlánnak a pénzügyei rendszerezésében. Napi horoszkóp.
Sztárok
Új dokumentumfilm készült Vilmos hercegről, amiben sosem látott fotókat is megmutattak róla és édesanyjáról, Diana hercegnéről. A képeket látva egyből megérti az ember, honnan ered a walesi herceg...
Lifestyle
Az Ikrek romantikus fordulatokra számíthat. Hétvégi szerelmi horoszkóp!