Recept

Mit ne tegyél soha a kávédba – Többet árthat, mint gondolnád

Cukor, édesítő, szirup, tehéntej vagy éppen növényi tej? Cikkünkben bemutatjuk, hogy mi egészséges és mi nem azok közül, amit leggyakrabban teszünk a kávénkba.

A legjobb és a legrosszabb hozzávalók, amiket a kávédba rakhatsz

Kevés személyesebb dolog van annál, mint hogy hogyan isszuk a kávét. Ahány ember, annyi kávépreferencia. Feketén, tejjel, cukorral, valami extra ízélménnyel felturbózva – a lehetőségek tárháza végtelen. A HuffPost táplálkozási szakemberek segítségével összefoglalta, hogy mely adalékok vannak pozitív, semleges vagy éppen negatív hatással a szervezetre, és ezáltal az egészségünkre. Ha lesújtó eredményt kapnál a jelenlegi kávérendelésedet illetően, akkor sincs ok aggodalomra, ugyanis készültünk pár egészséges alternatívával minden hozzávaló esetén.

Mesterséges édesítőszerek (semleges hatás)

Rengeteg mesterségesen előállított édesítőt ismerünk, de mindezek közös jellemzője, hogy kevesebb kalóriát tartalmazó alternatívát nyújtanak a hagyományos cukor helyett, amiből egy kávéskanálnyi adag nagyjából 16 kalóriát tartalmaz. Ennek ellenére egyes édesítőszereket akár 200-700-szor édesebbnek is érezhetünk, mint a cukrot, ezért sokkal kevesebb is elég belőlük.

Bár a hetvenes években sok rosszat lehetett hallani az édesítőszerekről (ekkoriban elterjedt elképzelés volt, hogy húgyhólyagrákot okoznak), valójában ezek a helyettesítők (például a stevia) biztonságos, nem mérgező alternatívának bizonyulnak. A cukorpótlók nemcsak felerősítik a kávé ízét, de megakadályozhatják a fogszuvasodást és még a cukorbetegségben szenvedő egyének vércukorszint-emelkedését is. A túlzott fogyasztásukkal azonban vigyázni kell, mert emésztési problémákat idézhet elő.

Fehér cukor (negatív hatás)

Nincs is annál természetesebb, mint a kissé kesernyés kávéba belelapátolni egy kis cukrot, azonban sajnos ezzel semmilyen táplálkozási szükségletet nem elégítünk ki, a túlzott cukorfogyasztás pedig számos egészségügyi kockázathoz vezethet, beleértve a cukorbetegséget és a súlygyarapodást.

Napi több kávé több kanál cukorral, és nagyon könnyen összeadódnak a kalóriák. Szakértők szerint a férfiaknak legfeljebb 9 kiskanál, nőknek pedig 6 kiskanál cukormennyiség elfogyasztása javasolt egy nap. Ha mindezt vagy ennek nagy részét „elhasználod” a kávédba, akkor az összes többi étkezés esetén nagyjából búcsút is kéne mondani a cukornak.

Ha mindenképp szeretnéd cukorral édesíteni a kávéd, akkor használhatsz kókuszcukrot is, ami sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a finomított cukor, ráadásul karamellszerű ízével tovább gazdagítja a kávé aromáját.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Oldalak

Video Élénk színek, merész minták: Íme a 2025-ös divattrendek
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Recept
      Fashion&Beauty
      Sokak számára ismerős lehet a helyzet: a bőrápolási rutin tökéletesnek tűnik és elsajátítottunk minden sminkelési praktikát, mégis újra és újra megjelennek a kiütések vagy foltok. Ilyenkor érdemes...
      Sztárok
      A legendás színész egy újabb mérföldkőhöz érkezett, azonban bátran kijelenthetjük, hogy nyugodtan letagadhatna jó pár évet.
      Lifestyle
      A Halak megkapja azt a fajta megerősítést, amit már régóta keres. Napi horoszkóp.
      Fashion&Beauty
      Előfordulhat, hogy rengeteg pénzt költünk különféle hajápolási termékekre, abban a reményben, hogy végre mi is hosszú, gyönyörű fürtöket növeszthetünk. Talán már minden házi praktikát is kipróbáltunk...
      Sztárok
      A hollywoodi ikont a családja iránti szeretete vezérli – most egy különleges fotóval osztja meg az internet világával azt a személyes pillanatot, amely örökre vele marad.
      Lifestyle
      Épp most fedezi fel a világot - a róla készült videó milliókat hat meg.