Az újdonság varázsával bír – Isteni karamellás linzer recept

Ilyen az, amikor valami régi és jól ismert finomság új köntöst kap. Hagyd a lekvárt a polcon, mert most karamellát fogsz készíteni!
Karamellás linzer
Hozzávalók (kb. 40 db darabhoz)
- 50 dkg liszt
- 35 dkg vaj
- 2 dl habtejszín
- 20 dkg barnacukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 db tojás sárgája
- csipet só
Elkészítés
Két féle verzió is létezik erre a süteményre. Az egyik szerint a kész karamellát öntöd a tésztához és lekvárral kened meg vagy elkészíted a sima linzertésztát, kisütöd és a formákat karamellával ragasztod össze. Ha ezt választod, akkor a tészt készítéssel kell kezdeni, amennyiben a másikat, akkor előbb a karamellával érdemes kezdeni.
Tedd a barnacukrot a serpenyőbe és alacsony láng felett olvaszd fel majd karamellizáld világos színűre. De végig kevergesd, mert könnyen letapad és odaég!
Amint karamellizálódott vedd le a tűzről és add hozzá a vajat és tejszínt. Rakd vissza a tűzre és keverd addig, amíg teljesen sima és csomómentes lesz a karamell. Mikor besűrűsödött leveheted és várj vele, amíg kicsit hűl.
Addig elkészítheted a tésztát. Keverd össze a lisztet a sóval, a vaníliás cukorral, a tojás sárgájával, sütőporral illetve ízlés szerint még egy kis cukorral és vajjal. Ezután már csak össze kell dolgoznod a tésztát, ami utána ossz el három egyenlő részre, csomagold fóliába és tedd egy órára a hűtőbe.
Egy órával később már dolgozhatsz is a tésztával. Nyújts ki nagyjából 3-4 mm-es vastagságúra majd linzerkészítővel kiszúrhatod a formákat. Ezt követően egy sütőpapírral bélelt tepsire ráteheted a formákat, egymástól kicsit távolabb. Előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt olyan 170 fokon világosra sülnek.
A sütőből kivéve nincs más dolgod, mint karamellel összeragasztani a formákat vagy lekvárral annak fényében, mely opciót választottad.