Így készül a tökéletes húsvéti sonka – szaftos, omlós ünnepi kaja
A sonka az ünnepi ebéd főfogása és elmaradhatatlan kelléke, de csak, ha jól van elkészítve. Íme egy módszer, amivel tökéletesen omlós és szaftos lesz, a család pedig egyszerűen imádni fogja. És természetesen a szakácsot is.
Hozzávalók - 5 – 6 főre
- 1,3 kg füstölt, nyers sonka
- 4 - 5 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma (nagy)
- 1 szál sárgarépa
- 10 - 15 szem egész bors
- 4 - 5 db babérlevél
Elkészítés
A húsvéti sonka főzése egyszerűnek tűnhet, de a tökéletes végeredmény az apró részleteken múlik. Először is, ha nagyon sós sonkával van dolgunk, akkor érdemes néhány órára hideg vízbe áztatni, ettől puhább is lesz, mert veszít a sótartalmából.
A sonkát ezután bepattintjuk egy méretes fazékba, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és teszünk még hozzá 4-5 gerezd fokhagymát, 1 vöröshagymát, 1 sárgarépát, 10-15 szem borsot és 4-5 babérlevelet. Felforraljuk, lehabozzuk, majd lassú tűzön, gyöngyöztetve főzzük, mérettől függően 1,5-2 órát. Mi most füstölt sertéscombsonkát használunk, de ízlés szerint választhattok lapockát vagy tarját is. Sőt, füstölt szárnyashúsból is készülhet a húsvéti sonka, ennek rövidebb főzési idő is elég, úgy 1-1,5 óra.
A főzési idő végén egy késsel vagy hústűvel teszteljük, hogy elég puha-e már a sonka. Ha a főzőlében hagyjuk kihűlni, még szaftosabb lesz a végeredmény.
Végül szeleteljük, és tálaljuk a családnak, rokonoknak, barátoknak vagy a locsolkodóknak. A füstös főzőlevet pedig nehogy kidobjátok, érdemes lefagyasztani, mert király levesek alapja lehet!