Így készül a mákos guba - Recept
Ez a jellegzetes magyar desszert sosem megy ki a divatból. Bár eredetileg karácsonykor készítették, miért ne fogyaszthatnánk az év bármely szakában?
Hozzávalók
- 6 db tejes kifli
- 450 ml tej
- 1 db vaníliarúd
- 40 g vaj
- 75 g darált mák
- 75 g porcukor
- 4 evőkanál méz
- 1 db citrom
- 1 csipet szegfűszeg
Elkészítés
Karikázzuk fel a kifliket, majd tegyük őket egy nagy tálba. Egy lábasba tesszük a vajat, a mézet és a tejet, a vaníliarúd belsejét kikaparjuk és a héjával együtt ezt is hozzáadjuk, az egészet felforraljuk. Ha felforrt, vegyük ki belőle a vaníliarudat és forrázzuk le a kifliket. Forgassuk át őket, de óvatosan, össze ne törjenek, azonban ügyeljünk rá, hogy mindenhol átnedvesedjenek. Egy tálban összekeverjük a darált mákot, a porcukrot, a citrom lereszelt héját, valamint a szegfűszeget. A keveréket a kiflikarikákra szórjuk. A kifliket egy kivajazott, magas peremű tepsire tesszük, előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt az egészet megpirítjuk.
Ezt is ajánljuk: Császármorzsa