Töltött dagadó: Nem is kérdés, hogy ott a helye a húsvéti asztalon
Kezdők is nyugodtan belevághatnak.
Töltött dagadó
Hozzávalók:
- 1 kg dagadó
- só
- bors
- 2 ek zsír
A töltelékhez:
- 4 szikkadt zsemle
- 2 dkg szalonna
- 3 tojás
- 1 cs friss petrezselyemzöld
- só
- bors
Elkészítés:
A húst előkészítjük: megmossuk, felvágjuk úgy, hogy egy tölthető tasakot kapjunk, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A töltelékhez vízbe áztatjuk a zsemléket, majd kinyomkodva egy tálba tesszük. Hozzáadjuk az apró kockákra aprított szalonnát, hozzáütjük a tojásokat és meghintjük finomra vágott, friss petrezselyemzölddel. Sózzuk, borsozzuk, majd az egészet alaposan összedolgozzuk. A massza akkor az igazi, ha inkább kenhetőbb, mint kemény. A tölteléket a húsba töltjük, a dagadó végét pedig tűvel és fehér cérnával összevarrjuk. Mielőtt a töltött dagadót tepsibe fektetjük, teszünk alá zsírt és egy kevés vizet. Pirosra sütjük, szeletekre vágva, hagymás tört krumpival vagy burgonyapürével kínáljuk.