Hétvégi luxusreggeli: Benedict tojás
Nem állítjuk, hogy gyors és azt sem, hogy egyszerű, de azt garantáljuk, hogy ezzel a reggelivel bárkit leveszel a lábáról. Főleg, ha még ágyba is viszed neki...
Benedict tojás
Hozzávalók:
- 10 tojás (4 egész tojás és 6 tojás sárgája)
- 4 császárzsömle
- 4 szelet minőségi sonka (lehet füstölt is)
- 20 dkg olvasztott vaj (nem mararin!)
- fél citrom leve
- 1 tk ecet
- só, bors
Elkészítés:
Két dologtól lesz mennyei ez a reggeli: a tojás állagától és a mártástól. Az utóbbihoz egy leegyszerűsített receptet adunk: nem kell gőz fölött kevergetned a tojássárgáját! Tedd egy turmixba a citromlével és adj neki 2 percet. Utána mehet hozzá az olvasztott vaj és turmixold még 2 percig - készen is van!
A sonkaszeleteket süsd meg, tedd félre. A zsemléket úgy vágd fel, hogy kicsit több alja maradjon (csak ezt használjuk). A sonka zsírjában pirítsd meg a szeleteket.
A tojásnál nem lehet megúszni a folyamatokat. Forralj egy lábosban vizet, majd vedd le annyira a hőfokot, hogy már csak gyömgyözzön a víz. Tedd bele az ecetet. Egy kanállal keverd meg a vizet (mintha örvényt csinálnál), és oda csúsztasd be a tojást, nagyon óvatosan. 2.5 perc elég is neki.
Jöhet a tálalás: egy szelet zsemlét kenj meg a mártással, tégy egy sonkát, ültesd rá a buggyantott tojást, és locsold meg mártással.