Házi túrós lepény: a világ leggyorsabb és legfinomabb desszertje - Recept
Ha valami finomságra vágysz, amit gyorsan össze tudsz dobni, ez a te édességed lesz!
Túrós lepény
Hozzávalók:
- 8 db tojás
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg liszt
- 450 g 12 vagy 20%-os tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- 50 dkg túró
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg vaj
- csipet só
Elkészítés:
Leszitáljuk a lisztet és beletesszük a sütőport, majd összekeverjük. Mivel ez egy nagyon gyorsan elkészülő desszert, ilyenkor már bekapcsolhatjuk a sütőt 180 fokra. Szétválasztjuk a tojásokat fehérjére és sárgájára. A fehérjét egy csipet sóval felverjük keményre. Ha nem szeretnénk a kézi mixer kiegészítőit sütés közben mosogatni, kezdjük a fehérjével, mert ugyanazt a keverő lapátot rögtön használhatjuk a tojás és a cukor kikeverésére, fordítva viszont - ha a sárgája ráragad a mixerre - nem lesz kemény a tojáshab. A kikevert cukros tojássárgájába beletesszük a tejfölt, a megolvasztott, langyos vajat vagy margarint és a félzsíros túrót. Ha rögös túrót vettünk, érdemes előtte villával összetörni. Ezután belereszeljük a citrom héját, majd az egészet összeturmixoljuk vagy fakanállal elkeverjük, végül óvatosan belekeverjük a tojáshabot. Ízlés szerint keverhetünk a tésztába aszalt gyümölcsöket vagy mazsolát. Válasszunk magas falú sütőedényt, mert sütés közben a tészta megnő. Vajazzuk ki, majd öntsük bele a masszánkat. Rázzuk meg az edényt, hogy egyenletesen eloszoljon a tészta. 180 fokon, alsó felső sütésen, középre helyezve a sütőben, süssük pirosra a lepényünket 45 perc alatt! Ezután hagyjuk pihenni egy kicsit, majd felszeletelve, tálra téve megszórhatjuk vaníliás porcukorral vagy akár kakaóval a tetejét. Jó étvágyat!