Ünnepekkor kötelező: Hagyományos töltött káposzta
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/images2017/cikkek/toltottkaposzta_insta.jpg?itok=f9XL6zMI)
Mit nekünk magyaroknak Kevin meg a Reszkessetek betörők. Ha karácsony, akkor töltött káposzta, mifelénk ez a szabály. Ezért most mutatok egy jó receptet, amit ti is felhasználhattok az ünnepek alatt, hogy nehogy kihagyjátok a menüből.
Töltött káposzta
Hozzávalók
- 50 dkg darált sertéshús
- 10 dkg rizs
- 1 egész tojás
- 1 dl víz
- 3 dkg liszt
- 8-10 db savanyú káposzta levél
- 1 kg savanyú káposzta
- 3 ek olaj (vagy 5 dkg zsír)
- só
- bors
- pirospaprika
Elkészítés
A darált húshoz hozzáadjuk a megmosott rizst és a tojást. Sóval, borssal és egy kis őrölt pirospaprikával fűszerezzük. Hozzáadjuk a vizet, amit a rizs magába szív és jól összedolgozzuk. A káposztalevélről késsel levékonyítjuk a vastag erezetet, ezután megtöltjük a darált hússal úgy, hogy a tenyerünkben szorosan összetekerjük, majd a két végét visszanyomkodjuk, hogy a töltelék ne főjön ki belőle. Egy nagyobb lábas aljába tesszük a szálas káposzta felét (ha nagyon savanyú lenne, akkor engedjünk rá egy kis vizet, majd ezután használjuk fel), erre ráhelyezzük a töltelékeket, a káposzta másik felét pedig majd a tetejére helyezzük. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd forrás után takarékon 2 órán át főzzük, amíg megpuhul. Sózni nem szükséges, mert a káposzta már sós. Miután megfőtt, az olajon vagy a zsiradékon rántást készítünk és beletesszük az őrölt pirospaprikát. Vigyázzunk, a rántást vegyük le a tűzről, mert a paprika könnyen odaég. Felengedjük egy kis vízzel, majd ráöntjük a káposztára. Óvatosan összerázzuk a lábost, kavarni nem szabad, mert összetörjük a töltelékeket. Megvárjuk, hogy felforrjon, és ezzel el is készült a töltött káposztánk. Tejföllel tálaljuk.